Spisak sadržaja:

  1. Ključne pretpostavke BLW metode - nezavisnost, autonomija, porodični obroci
  2. Koristi korišćenje BLW metode kod uvođenja novih namirnica
  3. BLW mora biti sigurno! Kako uvoditi nove namirnice u prehranu vašeg djeteta?
  4. Kako početi? Prvi koraci u BLW

BLW (Baby-Led Weaning) je inovativan pristup proširenju ishrane dojenčadi koji postaje sve popularniji širom svijeta. BLW doslovno znači “odbijanje od bebe” i uključuje omogućavanje bebama da same otkrivaju i jedu čvrstu hranu umjesto da ih se hrani na kašičicu. Ovaj stil hranjenja omogućava djetetu da kontrolira šta i koliko jede, podstičući ga da istražuje različite ukuse, teksture i oblike hrane.

Ključne pretpostavke BLW metode – nezavisnost, autonomija, porodični obroci

Tradicionalno uvođenje čvrste hrane često uključuje davanje dojenčadi pasirane ili polutečne hrane pomoću kašike. U ovom pristupu, roditelj kontrolira šta i koliko dijete jede, što može ograničiti djetetova iskustva u ishrani. BLW je suprotna ovim tradicionalnim metodama! Ovdje je dijete aktivni učesnik u obrocima, odlučujući kako o tempu i načinu ishrane, tako io izboru hrane. 

BLW metoda se zasniva na nekoliko osnovnih principa:

  • Samostalna prehrana – glavna ideja BLW-a je omogućiti djetetu da samostalno jede čvrstu hranu.
    Bebe se podstiču da uzimaju hranu rukama i jedu svojim tempom. To vam omogućava da razvijete motoričke sposobnosti, ali i praktikujete senzornu integraciju – djeca mogu otkriti različite teksture i ukuse.
  • Dijete kontroliše situaciju – u BLW metodi dijete kontroliše koliko i šta jede. Roditelji nude raznovrsnu bezbednu i pravilno pripremljenu hranu, ali mališan je taj koji odlučuje koju će i koliko će jesti.
    Ova autonomija pomaže u razvoju sposobnosti samoregulacije apetita.
  • Učešće u porodičnim obrocima – BLW promoviše uključivanje dece u zajedničke porodične obroke. Umjesto da pripremaju odvojene obroke za bebe, mališani jedu isto kao i ostatak porodice, naravno, vodeći računa o odgovarajućoj pripremi hrane radi sigurnosti. Djeci treba obezbijediti udobnu stolicu sa potrebnom zaštitom i sjedištem na odgovarajućoj visini, kao i sopstvenu stolicu tanjiti i zdjele.

Zahvaljujući ovim pretpostavkama, BLW koncept se savršeno uklapa u promociju zdravih prehrambenih navika i izgradnju pozitivnog odnosa prema hrani već u prvoj godini bebinog života.

Pepco infografika o priboru za BL

Koristi korišćenje BLW metode kod uvođenja novih namirnica

BLW metoda donosi niz prednosti koje podržavaju razvoj djeteta u različitim aspektima, od motoričkog do emocionalnog i socijalnog.

Jedna od ključnih prednosti BLW metode je podrška razvoju motorike. Omogućavanje djeci da samostalno jedu,podstiče razvoj koordinacije ruku i očiju i vještina hvatanja. Dijete uči da manipulira hranom, što pomaže u razvoju preciznosti pokreta i snage prstiju i šaka. Ova praksa ima direktan utjecaj na razvoj finih motoričkih vještina, koje su važne u mnogim drugim aspektima djetetovog života, uključujući, između ostalog pisanje. 

BLW omogućava djeci da istražuju različite ukuse i teksture prema vlastitim uslovima. To djeci daje priliku da eksperimentiraju s raznolikom hranom, što može pomoći u razvoju raznovrsnijih preferencija okusa. Upoznavanje raznih tekstura hrane također stimulira senzorni razvoj djeteta.

BLW metoda također podržava emocionalni i društveni razvoj. Samostalna prehrana pomaže u izgradnji nezavisnosti i samopouzdanja kod djece. Zajednički obroci, u kojima dijete aktivno učestvuje, pomažu u integraciji sa porodicom i razvijanju društvenih vještina. Djeca također uče strpljenju i sposobnosti da se nose sa frustracijama koje mogu nastati kada uče samostalno jesti.

BLW mora biti sigurno! Kako uvoditi nove namirnice u prehranu vašeg djeteta?

Dijete koje jede BLW metodom

Uvođenje BLW metode mora biti sigurno! Uvjerite se da je hrana mekana i pravilno pripremljena za jelo bebe. Važno je izbjegavati hranu koja je mala, tvrda, okrugla ili ljepljiva, koja može predstavljati opasnost od gušenja. Malo dijete uvijek treba da bude pod nadzorom odrasle osobe dok jede. Vrijedi kupiti dečiji pribor za hranu, koje će prve obroke vaše bebe učiniti privlačnijima. 

Prilikom serviranja hrane obratite pažnju na njihovu veličinu i oblik. Idealni su dugački komadi koji se lako hvataju i koje vaša beba može lako držati i gristi. Također bi trebali biti dovoljno veliki da ih mališan može udobno i stabilno držati, a zatim staviti u usta, ali u isto vrijeme dovoljno mekani da ih se lako žvače i proguta.

Higijena i čistoća prilikom jela su podjednako važni. Redovno čistite djetetove ruke i lice, kao i površine i igračke koje mogu doći u kontakt s hranom. Održavanje prostora za jelo čistim pomaže u sprečavanju širenja bakterija i održava zdravo okruženje za vašeg malog istraživača ukusa.

Kako početi? Prvi koraci u BLW

Počeci mogu biti teški i puni izazova. Od roditelja će sigurno biti potrebno mnogo strpljenja i otvorenosti prema bebinim potrebama. Kako uvesti BLW?

  1. Odabir prave hrane za početak – počnite s mekim voćem i povrćem kao što su kuhana šargarepa, banane ili avokado. Birajte hranu koja je laka za hvatanje i sigurna za vašu bebu.
  2. Ohrabrite svoje dijete da proba novu hranu – dozvolite djetetu da istražuje hranu, nemojte ga pritiskati da jede. Budite strpljivi i pustite svoje dijete da istražuje hranu svojim tempom.
  3. Prepoznavanje signala gladi i sitosti – posmatrajte svoju bebu kako biste shvatili kada je gladna, a kada sita. Nekontrolisana radost pri pogledu na hranu (dijete je gladno, želi da jede) ili okretanje glave od zdjele ili tanjira (dijete je sito, ne želi da jede) – to su signali koje treba prepoznati i poštovati.

Na koje izazove i potencijalne neugodnosti treba da se pripremite? Prije svega, za… nered – prihvatite to kao dio važnog procesa učenja vaše bebe. Koristite posuđe, jastučiće i prostirke za stolice koje se lako čiste. Šta učiniti ako vaše dijete ne želi da jede? Ni u kom slučaju ne prisiljavajte bebu da jede. Ponudite raznovrsnu hranu i pustite djetetu da odluči šta i koliko će jesti. Važno je da se BLW može slobodno kombinovati sa dojenjem ili hranjenjem na flašicu.