Spisak sadržaja:

  1. Šta ponijeti na piknik za jelo i piće?
  2. Organizacija piknika

Opuštajući piknik je prekrasna vizija koju možete ostvariti u vlastitoj bašti, parku ili šumi. Bez obzira gdje se odlučite za svoj piknik, svakako pripremite neke poslastice. Koju hranu uzeti za piknik? Koja pića i šta bi još moglo biti korisno?

Šta ponijeti na piknik za jelo i piće?

Piknik obrok ne mora biti pretjerano razrađen, ali ne bi trebao biti ni previše običan – uostalom, piknik je atrakcija koja se uglavnom zasniva na jelu na otvorenom.

Recepti za piknik:

  • Sendviči, đevreci ili bageti- možete ih pripremiti kod kuće i samo ih spakovati u korpu za piknik. To mogu biti jednostavni sendviči sa zelenom salatom, šunkom, sirom i paradajzom ili sofisticirani đevreci sa humusom, klicama i avokadom. Važan je kvalitet proizvoda  i dobar sastav sastojaka.
  • Tortilje – genijalne jer su jednostavne i savršene za piknik. Pripremite ih unaprijed i ponesite sa sobom. Možete napraviti tortilju sa biljnim sirom, lososom i hrskavom salatom. Druga ideja je tortilja namaz sa ajvarom, punjen prženim komadićima kobasica i kimčijem. Druga opcija je tortilja sa grilovanom piletinom, sosom od belog luka i mešavinom zelene salate.
  • Tanjir pun grickalica – na primjer razne vrste sireva, narezaka, sušenog voća, orašastih plodova i raznih drugih dodataka poput maslina, cherry paradajza i kiselih krastavaca.
  • Namazi i umaci uz predjela – pripremite humus, tzatziki i guacamole unaprijed. Sa sobom ponesite i povrće narezano na štapiće (paprike, celer) i štapiće grisina, nachos i druge proizvode koji se mogu umočiti u dipove i umake.
  • Limunada ili voćni čaj – nezamjenjivi tokom ljetnih piknika. Najbolje je da sami pripremite limunadu i čaj i ponesete ih sa sobom u flašama ili posebnoj tegli sa slavinom. Da biste napravili limunadu, potrebno vam je samo nekoliko limuna, voda i šećer. Za raznovrsnost možete koristiti i limetu. Skuhajte čaj od svojih omiljenih listova ili vrećice čaja, a zatim mu dodajte voćni sok.
  • Kafa – možete je ponijeti sa sobom u termosici, tako da ne izgubi odgovarajuću temperaturu.
  • Gazirana pića i voćni sokovi – mogu biti raznovrsni na pikniku. Tradicionalne narandže, tonici i gazirane vode u raznim ukusima savršeno gase žeđ, a voćni sokovi daju vitamine i hranljive materije.

Sve obroke za piknik najbolje je pripremiti ili djelomično pripremiti kod kuće, a posuđe i piće spakovati u odgovarajuće odabrane posude. Za to savršeni su kutije za hranu i piće iz Pepca.

Organizacija piknika

ALT: Korpa za piknik za romantičnu večeru na plaži u blizini rijeke.

Uspješna zabava na otvorenom ovisi o mnogim pitanjima. Vrijeme je možda presudno, ali jednako je važno odabrati pogodno mjesto, datum i ponijeti najpotrebnije stvari.

Kada planirate piknik, zapamtite:

  • Provjera vremenske prognoze – unaprijed i dan prije piknika.
  • Odabir pravog mjesta – nije svugdje dozvoljeno organizirati piknike. Uvjerite se da nije zabranjeno u parku ili šumi u koju idete.
  • Pakovanje potrebnih stvari – piknik nije samo dobra hrana!

ALT: Pepco infografika o zabavama na pikniku.

Šta uzeti sa sobom na piknik (osim jela)?

  • Deka – teško zamisliti piknik bez deke. To može biti poseban pokrivač za piknik koji je otporan na vlagu i prljavštinu. Ako ga nemate, dobro dođu i drugi deke i prekrivači – najbolje tamnije boje.
  • Posuđe i escajg – vanjski uslovi ne znače da morate odustati od udobnosti. Da bi obrok na otvorenom zaista podsjećao na piknik, vrijedi ga rezervirati na tanjuru. Ako odaberete posuđe za jednokratnu upotrebu, odaberite biorazgradivo!
  • Salvete – nezgode prilikom jela dešavaju se i najpažljivijim ljudima, pa uvijek vrijedi imati pri ruci salvetu da obrišete usta, bradu ili ruke.
  • Kanta ili vreće za otpad – ovo je veoma važno jer na otvorenom možda nema kante za smeće ili je prepuna.
  • Stolnjak – ako želite da vaš piknik bude profinjeniji, ponesite sa sobom vanjski stolnjak. Možete ga staviti na ćebe i tako podijeliti prostor na jedan za sjedenje i jedan za serviranje obroka.

Mnogi se pitaju da li su košare za piknik zaista praktične i neophodne. Naravno, sve zavisi od modela korpe i njenog kapaciteta i sadržaja. Neki se nude bez ikakve unutrašnje opreme, ali većina ima i ugrađene pregrade ili držače za tanjure i pribor za jelo – ovi elementi se često nalaze u kompletu sa korpom za piknik.

Ako volite da organizujete piknike i često jedete na otvorenom, korpa za piknik, pravilno odabrano ćebe, posude za hranu i drugi pribor će vam svakako dobro doći. Na sreću, njihove cijene ne moraju biti visoke.