Spisak sadržaja:

  1. Počnite od mjerenja
  2. Odaberite svoj stil
  3. Kako namjestiti malu kuhinju? Praktično sa Pepcom!
  4. Namještaj za kuhinju
  5. Kako urediti malu kuhinju s prozorom?

Uređenje male kuhinje ne mora biti teško. Čak i u vrlo ograničenom prostoru možete stvoriti funkcionalnu i estetsku kuhinju. Od čega početi? Kako opremiti malu kuhinju i šta zapamtiti?

Počnite od mjerenja

Najbolji projekti počinju s preciznim mjerenjem prostorije. Teško je planirati raspored ormara kada ne znate tačne dimenzije prostorije u kojoj se oni postavljaju. Uzmite posudu za mjerenje i provjerite:

  • Tačne dimenzije prostorije – mjereno duž poda.
  • Dimenzije svakog zida – uzimajući u obzir postojeće udubine, elemente ugradnje i otvore prozora i vrata.
  • Visina od poda elemenata kao što su prozorske klupice, električne utičnice i slično.

Da biste to olakšali, možete nacrtati plan prostorije i svakog zida ili fotografirati. Na osnovu vaših mjera, možete početi planirati svoju novu kuhinju.

Odaberite svoj stil

Mala kuhinja može biti minimalistička, ali može imati i rustikalnu ili modernu estetiku. Pretražujte na internetu za inspiraciju i odlučite koja vam estetika najbolje odgovara. Zapamtite da:

  • Mala kuhinja ne može biti pretrpana – tako bolje funkcioniraju kuhinje sa zatvorenim ormarićima, nego one u kojima je većina stvari pohranjena na površini.
  • Podloge bazirane na dvije ili tri boje dobro funkcioniraju u maloj kuhinji. Ne moraju po svaku cijenu biti svijetle nijanse – bitno je da ih nema previše.

Svaka kuhinja može biti lijepa i funkcionalna – stvar je dosljednosti i dobrog planiranja. Ako odlučite za konkretan stil, držite se ga. Uzmite i odgovarajući kuhinjski pribor za malu kuhinju iz Pepca, ne koristite predmete koji su u drugoj estetici.

Pepco infografika o radnim trouglu u kuhinji

Kako namjestiti malu kuhinju? Praktično sa Pepcom!

Jedan od najfunkcionalnijih principa koji vrijedi primijeniti pri uređenju male kuhinje je princip radnog trokuta i povezana podjela na tri zone:

  1. Zona zaliha i skladišni prostor.
  2. Prostor za pripremu hrane i pranje.
  3. Zona za kuvanje.

U prostor za zalihe i skladištenje treba postaviti frižider i namještaj opremljen policama, ladicama ili sistemima cargo koji će vam omogućiti da smjestite sve potrebne potrepštine i stvari vezane za skladištenje. Ovo je i mjesto za sve kutije za hranu i piće za malu kuhinju kao i razno posuđe i pribor. Prostor za pripremu hrane i pranje treba da sadrži sudoper i eventualnu mašinu za pranje sudova, kao i radnu ploču za pripremu jela. Zona za kuhanje zahtijeva štednjak, radnu ploču i bilo koju drugu opremu poput pećnice ili mikrovalne pećnice.

Princip radnog trougla kaže da je svaka od ovih zona jedan od vrhova trougla. Udaljenost između njih ne smije biti ni prevelika ni premala. Naravno, detalji zavise od specifičnog interijera.

Namještaj za kuhinju

Mala kuhinja sa bijelim namještajem u skandinavskom stilu.

Ovisno o obliku prostorije i njenim specifičnostima, možete odabrati različite rasporede namještaja – na primjer L-oblika, U-oblika ili jednoredni. Trenutno, u studijima kuhinjskog namještaja, kao i od stolara, možete naručiti ili kupiti namještaj koji vam omogućava da napravite kuhinjsku strukturu od poda praktično do stropa ili nešto niže.

S jedne strane, visoki namještaj i cijeli zidovi mogu izgledati neodoljivo. S druge strane, potpuno korištenje prostora omogućit će dosta prostora za odlaganje stvari uprkos maloj veličini kuhinje.

Da biste odabrali broj ormara i njihovu vrstu, razmislite šta će se tačno u njima pohraniti. Možda imate minimalistički pristup i koristite samo dva lonca i jednu tavu? Ili možda imate puno posuđa i želite da nađete mjesto za sve njih ? Odaberite namještaj za malu kuhinju, vodeći računa o njegovoj ergonomiji i funkcionalnosti. Pokušajte iskoristiti svaki centimetar prostora, ali bez efekta preopterećenja – dobra ideja je uskladiti gornje ormare s bojom zida, što ih čini mnogo suptilnijim.

Kako urediti malu kuhinju s prozorom?

Iako je kuhanje u kuhinji s prozorom definitivno ugodnije nego u kuhinji bez prozora, ovaj arhitektonski element može otežati i uređenje prostora. Ako se prozor nalazi na zidu na kojem planirate izgraditi kuhinju, razmislite o izradi radne ploče koja će služiti i kao prozorska klupa. Ako je prozor na bočnom zidu, pored njega možete postaviti sto ili planirati produžetak kuhinjske ploče, čime će se stvoriti prostor za ispijanje kafe i jelo.

Imajte na umu da kuhinjski prozor ne bi trebao biti smješten neposredno uz plinski štednjak. Ne postoje slične preporuke za druge tipove štednjaka, iako tokom kuvanja i prženja može doći do prskanja, kuhanja na pari i prskanja. Ako se u blizini peći nalazi prozor, lako ga je zaprljati i sve ukrase na prozorima kao što su zavjese, zavjese ili rolete.

Uređenje male kuhinje može biti popriličan izazov, ali odgovarajući plan će vam pomoći da izbjegnete greške i odaberete najbolji stil i namještaj za svoj interijer.