Spisak sadržaja:

  1. Tablica veličina dječje odjeće u Pepcu
  2. Tablica veličina za dječju odjeću je korisna i kada kupujete odjeću na poklon
  3. Kako odabrati veličine dječje odjeće?
  4. Ovo izbjegavajte kod odabira veličine odjeće za djecu!
  5. Kako čitati veličine dječje odjeće?

Imate problema s odabirom veličine dječje odjeće i dvoumite se koju veličinu dječje obuće odabrati? Ne brinite! Pripremili smo posebnu tabelu koja će vam pomoći da otklonite sve sumnje po ovom pitanju. 

U nastavku ćete naći i mnoge savjete koji će vam pomoći da kupite odjeću i obuću za djecu različitih starosnih grupa. Imajte na umu, međutim, da je svako dijete drugačije i da ima različite potrebe. Ono što odgovara jednoj osobi se možda neće dopasti drugoj, ali… pređimo na stvar!

Tablica veličina dječje odjeće u Pepcu

Najbolje je i najpovoljnije odabrati veličinu dječje odjeće pomoću mjerne tablice. Tamo ćete pronaći informacije za koju visinu i dob će odgovarati određena veličina odjeće. 

Međutim, imajte na umu da svako dijete može imati malo drugačiju građu. Neki su vrlo sitni i, uprkos godinama, možda će im trebati odjeća i obuća manjih veličina. Drugi su viši, malo okrugliji i vrlo energični pa se može dogoditi da im zatreba garderoba koja je nešto veća nego što pokazuje naša tabela veličina.

Tablica veličina za dječju odjeću je korisna i kada kupujete odjeću na poklon

Predstavljena tablica veličina dječje odjeće vrlo je korisna ne samo za roditelje, već i za ljude koji žele odabrati odjeću, donje rublje ili obuću za poklon. Ovakvi izbori su najčešći u slučaju poklona za posebne prilike –  rođendan, godišnjicu. Bebe se neće igrati komplikovanim igračkama, a još se ne zna koje su im omiljene boje, šare ili crtani filmovi. Odjevni predmeti iz Pepca odlična su ideja za poklon!

Infografika Pepco: Veličine dječije odjeće

Kako odabrati veličine dječje odjeće?

Korištenje tablice dimenzija nije sve što vrijedi zapamtiti. Prilikom kupovine imajte na umu nekoliko važnih stvari:

  • Bebe rastu veoma brzo, pa se ne isplati kupovati odjeću koja je “taman” – pogotovo onu za poklon.
  • Mala djeca se često prljaju i njihova odjeća zahtijeva često pranje. 
  • Tabela veličina dečije odeće je samo početna tačka –  uvijek vodite računa o stvarnoj visini i težini vašeg deteta. Svako dijete se razvija individualnim tempom i veličina predložena za dob ili visinu možda nije uvijek odgovarajuća.
  • Kada kupujete odjeću za malo dijete, imajte na umu da ono još raste i da mu je potrebno dosta rezervnih stvari za presvlačenje – zabava često znači mrlje na pantalonama, čarapama i majicama. 
  • Način da se više uštedi finansijski nije samo kupovina u Pepco-u, već i kupovina malo veće odjeće – na primjer, predugačke pantalone se mogu smotati ili čak zašiti, kako bi ih dijete moglo duže nositi.

Prije kupovine odjeće ili obuće za svoje dijete, pogledajte veličine dječje odjeće u tabeli i uvjerite se da naručujete pravi proizvod. Ako sumnjate, uvijek možete sa djetetom otići u prodavnicu Pepca na probanje.

Ovo izbjegavajte kod odabira veličine odjeće za djecu!

Dječak u ormaru sa odjećom

Koje su najčešće greške pri odabiru veličine dječje odjeće? Prije svega, kupujte prilagođenu odjeću za bebe i malu djecu – djeca u ovom uzrastu rastu tako brzo da se takva odjeća može pokazati preuskom nakon samo nekoliko nošenja. Na koje druge greške vrijedi paziti?

Odjeća za bebu djevojčicu ili za dječaka ne mogu biti prevelike – dok je kupovina premale odjeće najčešće greška, kupovina preširokih kombinezona može biti namjerna, ali takva odjeća ne samo da je neudobna za dijete, već može čak i ometati njegovo ili njene pokrete. 

Još jedno važno pitanje je sastav odjeće – to takođe ima veliki utjecaj na odabir prave veličine. Ako kupujete prozračne odjeća za bebe dječake  ii za djevojčicu od 100% pamuka, morate pažljivo odabrati veličinu, jer neće biti previše rastezljive. Kada materijal sadrži primjesu elastičnih vlakana (obično elastana), materijal će se bolje prilagoditi djetetovom tijelu. 

Odjeća i donje rublje trebaju biti dobro izabrani, ali ne preuski. Isto važi i za loše odabrane cipelice, koje ne samo da izazivaju nelagodu tokom korišćenja, već negativno utiču na učenje hodanja, strukturu stopala djeteta i način kretanja.

Kako čitati veličine dječje odjeće?

Kupovina odjeće i obuće za djecu može biti problematična – izbor je ogroman, a još uvijek morate odabrati pravu veličinu. Kada kupujete u prodavnici sa svojim djetetom, možete koristiti svlačionicu, kako biste bili sigurni da će vam unaprijed odabrane veličine dječje odjeće zaista odgovarati. Kada kupujete online, koristite tablicu veličina. 

Veličine dječje odjeće su malo drugačije nego u tabeli sa veličinama za odrasle – u tabeli nećete naći veličine S, M i L, već potpuno drugačije oznake. Koje?

  • Veličina – na primjer 80, 86 ili 110.
  • Uzrast – na primjer 9-12 mjeseci.
  • Visina – na primjer 74-79 centimetara. 

Neke oznake odjeće i tablice veličina mogu sadržavati svaku od ovih oznaka ili samo neke od njih. Veličine dječje odjeće lako se čitaju – samo zapamtite da je broj veličine (na primjer 80) uvijek za jedan veći od preporučene maksimalne visine djeteta (u centimetrima). 

Na primjer: odjeća veličine 80 treba biti dobra djetetu između 74 i 79 centimetara. Za dijete koje je dugačko 83 centimetra vrijedi kupiti odjeću u veličini 86. 

Nadamo se da će vam naši savjeti i tabela pomoći da odaberete veličine dječje odjeće koje će savršeno pristajati vašem djetetu!