Spisak sadržaja:

  1. Moderan dizajn kuhinje – kako urediti kuhinju u modernom stilu?
  2. Mala kuhinja? Nema problema! Funkcionalan raspored za malu kuhinju
  3. Uređenje dnevnog boravka s kuhinjom - kako to učiniti ispravno?
  4. Pribor za uređenje kuhinje  - dekoracija prozora i prozorskih klupica u kuhinji
  5. Dekor prozora u kuhinji
  6. Dekoracija prozorske klupice u kuhinji

Kuhinja je srce kuće – mjesto gdje pripremamo obroke, sastajemo se s porodicom i provodimo vrijeme razgovarajući. Zato je vrijedno voditi brigu o njenom uređenju na takav način da ne bude samo funkcionalna, već i estetski i ugodna. U našem članku pronaći ćete neke ideje za moderan dizajn kuhinje i dodatke koji mogu dodati šarm svakom interijeru. Krećemo!

Moderan dizajn kuhinje – kako urediti kuhinju u modernom stilu?

Dizajn moderne kuhinje odlikuje jednostavnost, minimalizam i elegancija. Ovdje dominiraju čiste linije, glatke površine i neutralne boje poput bijele, sive i crne. Moderne kuhinje često koriste materijale poput nehrđajućeg čelika, stakla i kamena.

Želite li da vaša kuhinja bude moderna? Obratite pažnju na ovo:

  • Birajte namještaj jednostavnih oblika i glatkih fronti, po mogućnosti bez ručki – korištenjem push-to-open sistema osigurat ćete ujednačenu površinu ormara.
  • Moderne kuhinje trebaju biti dobro osvijetljene. Idealno rješenje su osvijetljene radne ploče i elegantne lampe koje vise iznad kuhinjskog otoka.
  • U modernoj kuhinji kućanski aparati trebaju biti ne samo funkcionalni, već i estetski. Odaberite ugradbene modele ili odaberite aparate jedne marke, s jednostavnim frontama.

Mala kuhinja? Nema problema! Funkcionalan raspored za malu kuhinju

Mala kuhinja zahtjeva posebnu pažnju kako bi bila funkcionalna i estetska. Nekoliko pametnih rješenja može značajno poboljšati udobnost korištenja takvog prostora. Korištenje svijetlih boja na zidovima i svijetlih i sjajnih fronti namještaja učinit će kuhinju većom i prostranijom. Također vrijedi odabrati namještaj koji ima više od jedne namjene, poput sklopivih stolova ili radnih ploča na izvlačenje, koji štede prostor i povećavaju funkcionalnost. Osim toga, pobrinite se da imate dovoljno prostora za skladištenje tako što ćete iskoristiti svaki raspoloživi prostor, na primjer postavljanjem polica iznad vrata ili ugaonih ormarića. Zahvaljujući ovim rješenjima, mala kuhinja može postati udobno i elegantno mjesto za kuhanje i provođenje vremena.

Provjerite aktualnu Pepco ponudu u kategoriji dekoracija i odaberite dodatke za svoju kuhinju!

Pepco infografika o kuhinjskim dekoracijama

Uređenje dnevnog boravka s kuhinjom – kako to učiniti ispravno?

Kombinacija dnevnog boravka s kuhinjom popularno je rješenje u modernim kućama, čime se stvara otvoren i prostran prostor. Ovakav raspored zahtjeva jedinstven raspored obje prostorije kako bi sve bilo skladno i funkcionalno.

Održavanje harmonije boja između kuhinje i dnevnog boravka vrlo je važno. Korištenje sličnih boja i materijala u obje sobe pomoći će u stvaranju jedinstvenog prostora. Na primjer, ako kuhinjom dominiraju bijeli ormarići i svijetle drvene ploče, isplati se nastaviti sa istim nijansama u dnevnoj sobi odabirom namještaja i dodataka u sličnim bojama.

Različiti izvori svjetlosti, poput stropnih, zidnih i stolnih svjetiljki, omogućavaju vam da rasvjetu prilagodite vašim potrebama i raspoloženju, a pritom naglašavaju različite funkcije pojedinih zona. U kuhinji su idealno rješenje viseće svjetiljke iznad kuhinjskog otoka koje osiguravaju odgovarajuću radnu rasvjetu. Rasvjetni reflektori iznad radne ploče u kuhinji osigurat će funkcionalnost prilikom pripreme jela, a zidne lampe u dnevnom boravku mogu stvoriti ugodnu atmosferu pogodnu za opuštanje.

Pribor za uređenje kuhinje  – dekoracija prozora i prozorskih klupica u kuhinji

Kuhinja u vintage stilu s velikim prozorima

Pravilno odabrani kuhinjski dodaci kuhinji mogu dati jedinstven karakter i učiniti je ugodnijom. Šarene kuhinjske krpe, jastuci za stolice i ukrasne salvete mogu kuhinji dodati toplinu i boju. Elegantne daske za rezanje, šarene posude za začine i elegantni kuhinjski pribor nisu samo praktični, već i dekorativni. Slike ili posteri s kulinarskim motivima, uokvireni, također mogu biti zanimljiv ukrasni akcent. Dobra bi ideja mogla biti postaviti tepihe i prostirke na strateška mjesta u kuhinji.

Dekor prozora u kuhinji

Prozor u kuhinji je važna tačka koja može značajno uticati na atmosferu interijera. Pravilan raspored može postati glavna ukrasna tačka cijele prostorije.

  • Zavjese i paravani – birajte lagane, prozračne materijale koji će propuštati puno prirodnog svjetla u interijer. Čipkaste zavjese ili suptilni paravani svijetlih boja bit će savršeni.
  • Rolo zavjese i zavjese – rimske zavjese ili drvene zavjese su elegantno i praktično rješenje. Omogućavaju podešavanje količine svjetlosti koja ulazi u prostoriju.

Dekoracija prozorske klupice u kuhinji

Prozorska klupica u kuhinji može imati mnoge funkcije – od mjesta za odlaganje do mjesta za izlaganje ukrasa. Šta možete staviti na svoju kuhinjsku prozorsku klupicu?

  • Saksije sa začinskim biljem ili sukulentima unijet će svježinu i boju u kuhinju. Začinsko bilje također može biti praktičan dodatak kuhanju. Odaberite saksije i pokrivače za cvijeće, koji će skladno dopuniti kuhinjski dekor.
  • Svijeće, okviri za fotografije ili ukrasne posude za sitnice mogu učiniti prozorsku klupicu privlačnijom.
  • Prozorska klupica se može koristiti kao dodatni prostor za odlaganje, između ostalog, začina, kuharica i drugih sitnica.

Dizajn kuhinje i njeni ukrasi imaju veliki uticaj na atmosferu i funkcionalnost ove važne prostorije. Bez obzira imate li malu kuhinju ili prostrani dnevni boravak s kuhinjom, pravilno odabrani dodaci i ukrasi iz Pepca mogu interijer učiniti ugodnijim i elegantnijim. Ne zaboravite da dizajn kuhinje treba odražavati vaš stil i potrebe, stvarajući prostor u kojem ćete uživati.