Spisak sadržaja:

  1. Šta je Montessori metoda i koje je njeno porijeklo?
  2. Montessori metoda kod kuće     

Odgoj djece u skladu s Montessori idejama izaziva veliki  interes. U mnogim gradovima postoje vrtići i škole čiji se programi baziraju na ovoj metodi. Šta je zapravo Montessori metoda i kako unijeti njene elemente u svoj dom?

Šta je Montessori metoda i koje je njeno porijeklo?

Montessori metodu, koja je i danas popularna, izumila je italijanska doktorica i pedagog – Maria Montessori. Nije bila pobornica tradicionalnog odgoja i odgojnih metoda koje su bile usmjerene na disciplinu i apsolutnu poslušnost djece. Maria Montessori smatrala je da ovakav pristup odvlači djecu od učenja i blokira njihove prirodne potencijale, zbog čega je razvila vlastite odgojne i obrazovne metode koje je potom implementirala u školi koju je vodila. 

Osnovne pretpostavke Montessori metode:

  • Individualni pristup –  svako dijete je drugačije, razvija se svojim tempom, ima svoja interesovanja i potrebe. 
  • Odsustvo sistema nagrada i kazni –  djecu treba stimulisati      na      unutrašnju potrebu za istraživanjem svijeta, učenjem i samokontrolom.
  • Tretiranje djeteta subjektivno, a ne objektivno –  djetetu treba dati mogućnost da samostalno odlučuje o sebi, što pomaže u razvoju njegove samostalnosti. Odličan primjer ovakvog pristupa je      dopuštanje djetetu da      samo odluči koju odjeću želi nositi, pa čak i koja je to dječja odjeća koju želi kupiti. 
  • Omogućiti djeci da istražuju svijet svim svojim čulima i uče kroz igru ​​– ovo su vrlo važni aspekti Montessori metode. Obrazovanje mlađe djece treba biti usmjereno na praktične aktivnosti.

Nije bez razloga da u Montessori vrtićima i školama postoje djeca različitog uzrasta u različitim grupama. Nije datum rođenja taj koji određuje šta će dijete pokazati i koliko brzo će mu trebati dodatne informacije o odabranoj temi. 

Montessori metoda kod kuće     

Djevojčica sortira jesenje šumske plodove na šarenim podmetačima

Primjena principa odgoja i obrazovanja po Montessori metodi ne zahtijeva mnogo truda niti velike finansijske izdatke. Ključno je pristupiti djetetu i tretirati ga kao biće s unutrašnjom mudrošću, potrebom za individualnim razvojem i učenjem kroz igru. 

U Montessori metodi važno je pratiti djetetove prirodne instinkte – njegovu radoznalost prema svijetu i potrebu da ga iskusi. Također je ključno razumjeti da učenje o svijetu može biti izvedeno iz praktičnih aktivnosti i igre – posebno na otvorenom. Iz tog razloga, vrijedi      s djetetom provoditi vrijeme u vrtu, parku i šumi te imati igračke za vani, koje će pridonijeti razvoju kreativnosti i prirodne potrebe za istraživanjem. 

Montessori metoda također stavlja veliki naglasak na dječju samostalnost, koja se može podržati omogućavanjem djeci da sami donose odluke, ali i zahtijevanjem od njih da obavljaju određene kućne obaveze. Ove aktivnosti treba prilagoditi djetetovim  mogućnostima – najlakše ćete započeti tako da svog mališana naučite da sve igračke trebaju imati svoje mjesto i da ih nakon igranja treba pospremiti. 

Stvari koje mogu biti korisne u kući u kojoj se djeca odgajaju po Montessori metodama:

  • Likovni materijali –  Montessori metoda usmjerena je na podsticanje dječje kreativnosti koja se često izražava u umjetničkim aktivnostima. Vrijedi imati pri ruci plastične materijale, boje, tablu i druge vrste materijala kako biste pomogli svom djetetu da razvije umjetničke strasti. Ono što je bitno, ove artikle možete pronaći u Pepco ponudi po povoljnim cijenama.
  • Materijali koji omogućavaju kreativne aktivnosti  na primjer, komplet za izradu nakita od perli ili kockice. Igra s njima može biti vrlo kreativna. 

Pepco infografika o Monstessori igračkama

Zapravo, Montessori metoda često naglašava kreiranje vlastitih igračaka za djecu. Flaša napunjena perlicama može biti odlična zvečka, a u učenju raspoznavanja boja i oblika pomaže šarena tjestenina raznih oblika, koja se može miješati a zatim sortirati. 

U Pepco ponudi možete pronaći i materijale potrebne da sami pripremite dječje igračke – što je bitno, one će biti jeftinije, a opet čvrste i praktične. Prema Montessori ideji, zabava nije samo slaganje slagalica ili češljanje lutaka, već i skakanje po lokvama u šumi ili crtanje u pijesku na plaži. Manji broj tipičnih igračaka kod kuće ne znači da dijete neće imati čime da se igra, naprotiv – može potaknuti njegovu kreativnost kako bi samo kreiralo igračke. Svrha nije da se nekoliko godina ne kupuju lutke i maskote, već da se djetetu pruži veći izbor, raznolikost i mogućnost da samostalno  odluči čime se želi igrati.