Moderna kuhinja – kako urediti i opremiti?
Spisak sadržaja:
- Najvažnija pravila uređenje kuhinje
- Kuhinjska oprema - šta je potrebno da kuhanje postane zadovoljstvo?
- Kako izabrati tanjire, zdjela i drugo posuđe?
- Plitki i duboki tanjiri, kao i zdjele
- Porculansko, keramičko ili stakleno posuđe za sir – šta izabrati?
- Izaberite komplet! Zašto se isplati uložiti u set posuđa?
- Kutije za hranu i piće – sigurno i praktično skladištenje prehrambenih proizvoda
- Kuhinjski pribor? Ovo moraš imati u svojoj kuhinji!
U modernoj kuhinji sjajan dizajn kombinuje se s funkcionalnošću. Odgovarajući dizajn enterijera, tehnološki napredni uređaji i visokokvalitetni kuhinjski pribor najbolji su recept za kuhinju u kojoj će pripremanje jela predstavljati pravo uživanje. Kako napraviti lijepu i praktičnu kuhinju u modernom stilu? Donosimo savjete!
Najvažnija pravila uređenje kuhinje
Dizajniranje moderne kuhinje zahtijeva korištenje čvrstih materijala i inovativnih rješenja koja će se pretočiti u estetiku i funkcionalnost interijera.
Evo ključnih principa koji će vam pomoći da stvorite savršen kuhinjski prostor.
- Ergonomski raspored kuhinje trebao bi olakšati svakodnevne aktivnosti vezane za pripremu jela, kuhanje i čišćenje. Razmislite o odgovarajućem broju i rasporedu ormara i uređaja kako bi bili lako dostupni i praktični za korištenje. Ako ne možete zamisliti život bez kafe – kreirajte kutak za kafu u kojem ćete imati sav pribor pri ruci.
- Izbor završnih materijala je ključan za održavanje vizualne stabilnosti vaše moderne kuhinje. Potražite materijale koji su izdržljivi, lahki za održavanje, besprijekorno čisti i atraktivni. Nehrđajući čelik, staklo, visokokvalitetni laminati i prirodni kamen najpopularniji su izbori za modernu kuhinju.
- Podijelite kuhinju na praktične zone: za pripremu jela, kuhanje, odlaganje i pranje. Zahvaljujući tome, prostor će postati ergonomski što funkcionalniji. Također, ne zaboravite osigurati odgovarajuću rasvjetu za svaku zonu, što će povećati udobnost i sigurnost pri radu u kuhinji.
Zapamtite da je ključ savršene kuhinje pronaći ravnotežu između estetike i praktičnih rješenja. Moderna kuhinja je i prostorija precizno prilagođena potrebama ukućana – analizirajte svoje potrebe već u fazi projektovanja uređenja radi personalizacije i prilagođavanje individualnim očekivanjima.
Kuhinjska oprema – šta je potrebno da kuhanje postane zadovoljstvo?
Da bi kuhanje bilo prijatno i efikasno, važno je imati odgovarajuću kuhinjsku opremu. Od čega početi? Od šerpi i tava, naravno!
Odabir pravih šerpi i tava je ključan za efikasno kuhanje. Važno je da budu kompatibilni s tipom vašeg šporeta. Naprimjer, za indukcijske šporete potrebno je posuđe s magnetskim dnom, dok je za plinske idealno teže posuđe koje ravnomjerno raspoređuje toplinu. Dobro je imati nekoliko tava – različitih veličina i vrsta, npr. teflonske za hranu koja se lako lijepi i lijevano željezo za prženje na visokim temperaturama. Prilikom kompletiranja seta lonaca i tava birajte posuđe od najkvalitetnijih materijala koji neće reagovati sa hranom.
Sinonim moderne kuhinje je i moderan pribor i oprema za lakši rad. Mikseri, blenderi, pekači za vafle, tosteri, friteze i roštilji uređaji su koji značajno skraćuju vrijeme pripreme obroka i olakšavaju pripremu i najsloženijih jela.
Vrijedi razmisliti i o kupnji višenamjenskih uređaja, poput kuhinjskih robota, koji kombiniraju više funkcija u jednom uređaju, čime štede ne samo vaše vrijeme, već i prostor u kuhinji.
Odgovarajuća kuhinjska oprema može pomoći u tome da priprema jela postane prijatno iskustvo. Izbor šerpi i tava, kao i konkretnih kuhinjskih uređaja, zavisi od potreba i načina kuhanja.
Kako izabrati tanjire, zdjela i drugo posuđe?
Izbor tanjira, zdjela i drugog posuđa je važan aspekt dizajna kuhinje, koji će odrediti praktičnost opreme i utjecati na estetiku posluženih jela. Kako kompletirati tanjire i zdjele za kuhinju?
Plitki i duboki tanjiri, kao i zdjele
Svaka kuhinja treba različite vrste tanjira i zdjela koje se koriste za posluživanje raznih jela. Ravni tanjiri savršeni su za posluživanje većine jela, od glavnih jela do grickalica. Duboki tanjiri su nezamjenjivi kod posluživanja supa i drugih tečnih jela, osiguravajući da umaci i čorbe ostanu na tanjiru. Zauzvrat, zdjele su svestrane za upotrebu – od malih, savršenih za predjela i umake, do velikih, savršenih za salate ili jela od tjestenine. Izbor odgovarajućeg posuđa zavisi i od vrste i stila posluživanja obroka.
Porculansko, keramičko ili stakleno posuđe za sir – šta izabrati?
Vaši tanjiri i zdjele mogu biti izrađeni od različitih materijala. Najpopularniji su: porculan, keramika i staklo. Koje su karakteristike ovih materijala?
- Porculan – je simbol elegancije i tradicije u uređivanju stola. Dostupan prvenstveno u elegantnoj bijeloj boji i s delikatnim ukrasima – savršeno se uklapa kako u svakodnevne obroke sa dragim osobama tako i u posebne prilike, poput božićnih ručkova ili rođendanskih večera. Porculan: oprez pri korištenju i ručnog pranja!
- Keramika –je materijal koji je otporniji na lomljenje od porculana, a obično je deblji i teži. Keramika je dostupna u širokom rasponu uzoraka i boja, što im omogućava da se uklope u svaki kuhinjski stil. Savršen je izbor za svakodnevnu upotrebu, ali i za svečanije obroke. Većina keramičkih tanjira i zdjela može se prati u mašini za suđe – ali uvijek provjerite preporuke proizvođača!
- Staklo – univerzalni materijal, koji je savršen za sve prostorije. Staklo se lako čisti i hranu predstavlja na atraktivan način. Stakleno posuđe je također otpornije na ogrebotine i promjenu boje od drugih materijala. Velika prednost staklenog posuđa je da se može prati u mašini za pranje suđa.
Izaberite komplet! Zašto se isplati uložiti u set posuđa?
Kupovina kompletnih kompleta posuđa odličan je način da osigurate estetsku konzistentnost vaše kuhinje i trpezarije. Kompleti posuđa usklađene šarama i bojama stvaraju harmoničan i elegantan izgled na stolu. Također, dizajnirani su da se lako skladište i peru u mašini za suđe. Idealan set za serviranje jela je set prilagođen individualnim potrebama, navikama i broju osoba u domaćinstvu.
Imajte na umu da posuđe osim svoje funkcionalnosti služi i kao dekorativni element, pa vrijedi izabrati one koje odražavaju vaš lični stil i jednostavno odgovaraju modernoj kuhinji po vašem ukusu.
Kutije za hranu i piće – sigurno i praktično skladištenje prehrambenih proizvoda
Solidne kutije za hranu i piće neophodne su u svakoj kuhinji – olakšavaju skladištenje i produžavaju svježinu proizvoda. Korisne su i za odlaganje ostataka obroka i za pakovanje užine za posao ili školu.
Posebna kategorija su elegantni spremnici za skladištenje rastresitih proizvoda kao što su kafa, čaj, šećer ili tjestenina. Možete ih postaviti na kuhinjski pult ili otvorene police – ukrasit će vašu kuhinju i imat ćete lagan pristup njihovom sadržaju.
Moderno posuđe za hranu može biti izrađeno od čvrste plastike, nehrđajućeg čelika i elegantnog stakla. Izaberite one koje odgovaraju kuhinjskom dekoru, čvrste su i jednostavne za čišćenje. Obratite pažnju i na njihovu zdravstvenu ispravnost, odnosno nedostatak štetnih materija u sastavu koje bi mogle reagirati sa prehrambenim proizvodima.
Kuhinjski pribor? Ovo moraš imati u svojoj kuhinji!
To su sitnice, koje odlučuju o funkcionalnosti svake kuhinje. Prilikom kompletiranja opreme iz ove kategorije birajte kuhinjski pribor koji ima kvalitetne, izdržljive materijale, ergonomske ručke i moderan dizajn.
Evo spisak najvažnijeg kuhinjskog pribora:
- Noževi – izaberi set noževa, po mogućnosti na udobnom postolju. Set treba da se sastoji od najmanje 4-5 noževa, od velikog kuharskog noža, preko noža za hljeb sa nazubljenom oštricom, do malih noževa za guljenje povrća.
- Daske za rezanje – prilagodite ih rasporedu i individualnim potrebama. Moderne daske mogu biti izrađene od raznih materijala – drvene daske su izdržljive i estetske, plastične se lahko čiste, a bambusove su lagane i ekološke.
- Kašike i kutljače – Drvene su nježne za posuđe, dok su silikonske otporne na visoke temperature i univerzalne.
- Cjedila, skimeri, lopatice, tučak i metlice – praktičan pribor koji ne može nedostajati u kuhinji! Neophodno za ocjeđivanje tjestenine, povrća i voća, bezbjedno prenošenje pržene hrane, gnječenje krompira i efikasno kombinovanje tečnih sastojaka. Dostupno u raznim veličinama i bojama i izrađen od raznih materijala, npr. moderne kombinacije drveta i silikona.
- Rende – omogućava lakše ribanje povrća, sira ili čokolade. Postoje različite vrste rendeta, koje mogu biti dizajnirane za ribanje određenih proizvoda (npr. sira) ili univerzalne, opremljene različitim površinama za ribanje.
- Mehaničke sjeckalice – olakšavaju brzo sjeckanje povrća, začinskog bilja i orašastih plodova.
Posjedovanje ovih dodataka čini rad u kuhinji efikasnijim i ugodnijim.
Moderna kuhinja je ona koja je funkcionalna, estetska i u skladu sa najnovijim trendovima. Njegovo uređenje treba biti dobro osmišljeno i prilagođeno individualnim potrebama korisnika. Naravno, konačni izgled moderne kuhinje zavisi od individualnih preferencij i finansijskih mogućnosti. Bez obzira na stil koji izaberete, vrijedi osigurati da kuhinja bude funkcionalna i estetska.
Zašto se isplati kupovati u Pepcu?