Spisak sadržaja:

  1. Kalendar trudnoće tromjesečje po tromjesečje, sedmica po sedmica
  2. Prvo tromjesečje– prvih 12 sedmica trudnoće
  3. Drugo tromjesečje – 14 narednih sedmica trudnoće
  4. Treće tromjesečje - zadnje sedmice trudnoće
  5. Priprema za 

Period trudnoće je jedinstven po mnogo čemu. To nije samo vrijeme djeteta, već i faza ogromnih promjena u ženskom tijelu. Naš kalendar trudnoće će vam reći više o ovoj temi. Informacije sadržane u njima omogućavaju praćenje trenutnih promjena i svjesnu se pripremiti za porođaj i kasniju brigu o bebi.

Kalendar trudnoće tromjesečje po tromjesečje, sedmica po sedmica

Period trudnoće obuhvata 9 mjeseci, koji su podijeljeni u 3 tromjesečja ili 41 sedmic. U nastavku ćete pronaći ključne informacije o promjenama koje se u određenim fazama trudnoće.

Prvo tromjesečje– prvih 12 sedmica trudnoće

  • Razvoj embrija počinje u trećoj sedmici trudnoće. Kako je to moguće? Period trudnoće se računa od prvog dana posljedne menstruacije. 
  • U trećoj sedmici trudnoće dolazi do oplodnje i se u sluznicu maternice. Iako je veličina embrija u ovoj fazi manja od pola milimetra, žensko tijelo već počinje  kroz hormonalne promjene.
  • U narednim sedmicama prvog tromjesečja potrebno je obaviti ginekološke preglede radi potvrđivanja trudnoće, kao i brigu o sebi. 
  • U drugoj polovini prvog tromjesečja mogu se javiti različiti simptomi trudnoće: mučnina, osjećaj natečenih grudi, pospanost. U ovoj fazi razvijaju se najvažniji organi bebe i njeno srce počinje kucati.

Prvo tromjesečje trudnoće je vrijeme kada se isplati brinuti o sebi, ​​ginekologa u naznačenom terminu, obaviti naručene pretrage i polako planirati kompletiranje opreme za bebu. Važno je da za svrhu ne morate izdvajati ogromna sredstva. Dodatke za bebe pronaći ćete po odličnim cijenama u Pepcu.

Infografika Pepco: Šta kupiti trudnici?

Drugo tromjesečje – 14 narednih sedmica trudnoće

U drugom tromjesečju trudnoće, fetus se dinamično razvija. Između trinaeste i šesnaeste sedmice trudnoće možete čak osjetiti . Obično je prije dvadesete sedmice trudnoće moguće i ultrazvukom odrediti pol bebe. 

Tijelo žene prolazi kroz daljnje promjene u drugom tromjesečju trudnoće. Apetit se može povećati, a mnoge žene također osjećaju nelagodu u kralježnici zbog rasta stomaka i tjelesne težine. Ovo je dobro vrijeme za nošenje udobn odjećue – uključujući tipičnu trudničku odjeću. U ovom momentu mogu dobro doći udobne trenerke, helanke i pletene haljine.

Treće tromjesečje – zadnje sedmice trudnoće

Beba nastavlja  i počinje otvarati oči. Oko 31-34. sedmice trudnoće, beba može već biti u položaju za . Očekivani termin je 40.-41. sedmica trudnoće, ali mnogo zavisi od individualnih okolnosti. Stoga je vrijedno spakovati  u ovoj fazi – ako se ispostavi da će porođaj početi ranije, bićete spremni za ovu mogućnost.

trudnoća je obično vrlo vidljiva. Tijelo žene je očito promijenjeno – veći stomak može uzrokovati probleme prilikom saginjanja. Ovo je  da malo usporite tempo života, odmorite se i pobrinete za svoje raspoloženje. Vrijedi intenzivirati aktivnosti koje imaju za cilj kompletiranje opreme za bebu i svega što se nalazi u dječjoj sobi. Za ovu vrstu kupovine ne morate ići daleko i trošiti mnogo. U Pepcu vas čekaju deke i prekrivači, dodaci za bebe, dječija odjeća i mnoge druge stvari koje će vam biti od koristi za njegu vaše bebe. 

Priprema za 

Trudnica drži na stomaku cipelice za bebe

Neki ljudi  opremu za bebu već u prvim sedmicama trudnoće. Drugi to odlažu gotovo do posljednjih dana trudnoće. Zapravo, teško je reći kada je najbolje vrijeme za kupovinu dječijih dodataka, odjeće, krevetića ili kolijevke. Važno je da to uradite u vrijeme koje vama odgovara i dovoljno unaprijed kako biste sve završili prije dogovorenog termina.

Pepco ima široku ponudu za bebe i djecu, ali i trudnice. Koristeći naš asortiman, možete se pobrinuti za svoju garderobu tijekom cijele trudnoće. Naša ponuda uključuje udobne ženske trenerke, helanke, majice, donji veš za dojilje i mnoge druge artikle.  papuče i bade mantil za bolnicu, ove artikle ćete pronaći na našim policama po veoma pristupačnim cijenama. Trudnoća ionako podrazumijeva velike troškove, pa se ne isplati preplaćivati ​​za predmete, koji su potrebni samo na neko vrijeme, poput gore navedene odjeće za trudnice ili odjeće za bebe, koju će beba ionako vrlo brzo prerasti. Posjetite Pepco i upotpunite opremu za trudnicu i novorođenče!