Spisak sadržaja:

  1. Od čega početi uređivanje balkona?
  2. Kako urediti balkon?
  3. Pribor koji je koristan na balkonu
  4. Kako urediti mali balkon u stambenoj zgradi?
  5. Kako urediti balkon koji je uski?
  6. Veliki balkon ili terasa – kako urediti veliki prostor po povoljnoj cijeni?

Mnogi ljudi koji odluče da žive u gradu sanjaju o zelenom mestu za opuštanje. Uz malo dobre namjere i uz pomoć dodataka dostupnih u Pepco prodavnicama, možete kreirati zamjenu za vlastiti vrt na balkonu stambenog bloka! Odakle početi i kako urediti svoj balkon tako da postane ugodan prostor za opuštanje?

Od čega početi uređivanje balkona?

Velika većina stanova ima dodatne vanjske površine, kao što su balkoni, terase, lođe, pa čak i male bašte. Svaki od ovih prostora može se urediti tako da postane idealno mjesto za opuštanje. Ključ uspjeha u uređenju balkona je dobra ideja, odgovarajuće planiranje prostora i dobro osmišljeni dodaci.

Započnite uređenje balkona sa:

  • Preciznog mjerenja.
  • Razmislite koji stil uređenja vam se najviše sviđa.
  • Definisanje vaših potreba i očekivanja. Razmislite da li će se vaš balkon koristiti kao zelena trpezarija ili možda želite da tamo provodite lijena popodneva uz knjigu?
  • Obratite pažnju na stepen sunčeve svetlosti na balkonu i njegovu izloženost smjerovima svjeta. Ovi problemi će odrediti koje cvijeće možete odabrati za svoj balkon.

Kada imate točne dimenzije balkona i konkretan cilj (na primjer, želite napraviti trpezariju na balkonu ili mjesto za odmor za dvije osobe), možete krenuti u akciju.

Kako urediti balkon?

Uređenje balkona u bloku ovisi o njegovoj veličini, individualnim potrebama, finansijskim mogućnostima i prije svega kreativnosti vlasnika stana. Ako se njime vješto upravlja, može postati jedno od najvažnijih mjesta u stanu, omogućavajući direktan kontakt s prirodom.

Kao prvo:

1. Vodite računa o podu i zidovima

Mnogi se pitaju šta staviti na pod na balkonu. Obično izbor pada na pločice – ali one mogu uzrokovati probleme. Da biste smanjili rizik od problema kao što je klizavost, odaberite kamene keramike otporne na mraz i neklizajuće. Šta onda umjesto pločica za balkon? Možete odabrati podlogu od umjetne trave, kamenu oblogu ili kompozitni pod. Nemojte zaboraviti da zid i pod su tlo za cijelu aranžaciju.

2. Izaberite namještaj

Osnovni i najvažniji element balkonske opreme je udoban namještaj za sjedenje. To mogu biti fotelje, stolice, taburei i sjedišta od paleta. No, ovo nije sve. Za čuvanje balkonske opreme, kao što jastuci za stolice ili kante za zalijevanje, dobro dođe ormarić za balkon ili poličar. Ako ne možete zamisliti ljetne dane bez sunčanja, posegnite i za ležaljkom na balkonu – može se sklopiti tako da ne zauzima prostor kada je ne koristite.

3. Izaberite biljke

Cvijeće za balkon nisu samo geranije i surfinije, već čitav niz cvjetnih i zelenih biljaka. U zavisnosti od toga da li je vaš balkon sunčano ili sjenovito mjesto, možete odabrati ruže, funki, lavandu, četinare, ukrasne trave i mnoge druge biljke. Istovremeno odaberite balkonske kutije koje se mogu postaviti ili objesiti na balustradu. Opet samostojeći saksije za balkon u raznim veličinama, odlično izgledaju na podu, ali i postavljene na policu ili stalak za cvijeće.

4. Odaberite dodatke

Odaberite predmete kao što su balkonska prostirka, jastuci za stolice i rasvjetni elementi – poput lampiona.

Pepco infografika o dodacima za balkon

Pribor koji je koristan na balkonu

Šta je zaista korisno za balkon i koje stvari se mogu izostaviti? Svakako ne škodi imati suncobran, jedro ili tendu – pogotovo ako je balkon izložen puno sunčeve svjetlosti. Korisni su i jastuci za balkon, jer sjedenje na stolicama i ležaljkama čine mnogo udobnijim. U hladnijim danima ili večerima dobro će vam doći i toplo ćebe. U Pepco asortimanu pronaći ćeš mekane deke i prekrivači savršene za balkon!

Kako urediti mali balkon u stambenoj zgradi?

Mnogi balkoni u gradskim blokovima su mali, što efektivno obeshrabruje vlasnike da pokušavaju da ih pretvore u mjesta za opuštanje. U međuvremenu, mali balkon može biti ne samo udoban i jednostavan za uređenje, već i lako održavati čistim.

Kako urediti manji balkon da bude izgledao prostraniji?

  • Izaberite svjetle boje, sklopiv i višenamjenski namještaj.
  • Pažljivo birajte biljke – svaka biljka za mali balkon mora biti pažljivo promišljena kupovina. Odaberite stupaste i penjačke vrste koje ne zauzimaju puno prostora i mogu stvoriti zeleni zid.
  • Kada kupujete dodatnu opremu, fokusirajte se na dosljednu estetiku – na primjer, odaberite identične ili vrlo slične balkonske pokrivače kako biste izbjegli stvaranje dojma kaosa.

Mali balkon može biti kvadratan, ali postoje i vrlo uski balkoni – da li ih je lako urediti?

Kako urediti balkon koji je uski?

Uski, mali balkon u stambenoj zgradi, moderno namješten

Uređenje dugog balkona ne mora biti teško! Samo odaberite dobro osmišljen namještaj, dodatke i dodatke.

Koji namještaj odabrati za uski balkon?

  • Sklopivi – na primjer, radna ploča pričvršćena na zid koja će služiti kao sto može imati sklopivu strukturu, što će vam omogućiti da dobijete dodatni prostor kada nije u upotrebi.
  • Mobilni – odaberite lagani namještaj koji se lako premješta kada je to potrebno.
  • Višenamjenski – jeste li znali da se balkonske kutije od drveta mogu uspješno koristiti ne samo za odlaganje jastuka, već i kao sto ili sjedište?

U ponudi Pepco prodavnica pronaći ćete sve potrebne dodatke za Vaš balkon.

Veliki balkon ili terasa – kako urediti veliki prostor po povoljnoj cijeni?

Prostrana terasa nudi ogromne mogućnosti uređenja. Istovremeno, mnogi vlasnici velikih balkona ili terasa strahuju od ogromnih troškova takvih aranžacija. Posjetite Pepco i uvjerite se da lijepe stvari za vaš balkon ne moraju biti skupe.

Prilikom uređenja velikog balkona ili terase:

  • Zapamtite da je ovaj prostor prirodni produžetak stana, pa se njegova oprema i karakter treba odnositi na uređenje interijera.
  • Ne morate posegnuti za kompaktnim, sklopivim ili multifunkcionalnim namještajem. Veće i udobne garniture za dnevni boravak, koje uključuju sofu, fotelje i sto (od materijala otpornih na nepovoljne vremenske uslove) savršene su za veliki prostor.

Tačka iznad “i” u uređenju svakog balkona ili terase je i njegova rasvjeta. Birajte lampione i lampione različitih veličina koji osvetljavaju tamu prirodnim, toplim svjetlom u večernjim satima.