Spisak sadržaja:

  1. Dnevni boravak u boho stilu središte je kuće
  2. Dodaci u boho stilu - jednostavan način da svom interijeru dodate karakter
  3. Boho jastuk – mali element, veliki efekat
  4. Boho lampe -  rasvjeta s karakterom
  5. Boho slike - umjetnost u vašem domu
  6. Tepisi, deke i zavjese - tekstil koji stvara ugođaj

Boho je eklektična mješavina boja, uzoraka i tekstura koja u interijer unosi jedinstvenu atmosferu slobode i umjetničke bezbrižnosti. Savjetovat ćemo vas kako urediti interijer vašeg doma u boho stilu, a fokusirat ćemo se na dnevni boravak i dekoracije.

Dnevni boravak u boho stilu središte je kuće

Boho dnevni boravak je prostor u kojem možete slobodno eksperimentisati s dizajnom, uzimajući inspiracije iz cijelog svijeta. Prirodni materijali kao što su drvo, lan ili juta imaju ključnu ulogu u ovom uređenju. Paleta boja trebala bi se vrtjeti oko toplih, zemljanih tonova, koji mogu oživjeti s nekoliko jarkih boja.

Odaberite udobnu sofu presvučenu tkaninom s etno uzorcima ili cvjetnim motivima, koja će postati središnja tačka dnevnog boravka. Pored nje mogu biti pletene fotelje koje daju lakoću i prirodan karakter. Stolić za kafu od recikliranog drveta ili neobičan, ručno izrađen model, bit će odlično mjesto za knjige i ukrase.

Ne zaboravite na dodatke koji su srce boho stila – šarene tepihe, ručno tkane prekrivače i deke, te unikatne, umjetničke ukrase. Sve to zajedno stvorit će ugodnu i inspirativnu atmosferu u vašem dnevnom boravku.

Na zidove postavite boho slike koje mogu biti ručno oslikane ili s prikazom etno motiva. Ogledala u ukrasnim okvirima i pletene korpe postavljene na pod, police ili komode takođe su odličan dodatak.

Interijer u boho stilu trebao bi uključivati ​​biljke u saksijama. One će unijeti prirodno zelenilo u interijer u najljepšem obliku.

Pepco infografika o dodacima za dnevni boravak u boho stilu

Dodaci u boho stilu – jednostavan način da svom interijeru dodate karakter

Boho stil u interijerima nije samo namještaj i raznobojni zidovi, već prije svega dodaci koji prostoru daju jedinstven karakter i udobnost. Zahvaljujući pravilno odabranim detaljima, jednostavno i brzo možete promijeniti izgled svog doma, unoseći u njega toplinu, slobodu i umjetničku atmosferu. Evo nekoliko ključnih elemenata koji će vam pomoći da kreirate interijer u boho stilu.

Boho jastuk – mali element, veliki efekat

Mekani jastuci su neodvojivi element boho stila, koji se, zahvaljujući zamjenjivim jastučnicama, lako mijenja ovisno o raspoloženju ili godišnjem dobu. Kako odabrati jastučnice i ukrasne jastuke u boho stilu?

  • Materijali – birajte jastuke od prirodnih tkanina poput lana, pamuka ili vune. Ovi materijali nisu samo ekološki prihvatljivi, već su i vrlo izdržljivi i udobni.
  • Uzorci i boje – etno uzorci, patchwork, resice i svijetle, žive boje karakteristične su za boho jastuke. Možete kombinovati različite uzorke i nijanse kako biste stvorili eklektičan i zanimljiv izgled.
  • Mjesto – postavite jastuke na krevet, sofu, fotelju ili čak na pod, stvarajući udobno i elegantno mjesto za opuštanje. Boho jastuci odlično funkcionišu na terasama i balkonima!

Boho lampe –  rasvjeta s karakterom

Dnevni boravak s kaminom u boho stilu

Rasvjeta je vrlo važan element aranžmana u boho stilu. Pravilno odabrane svjetiljke mogu u potpunosti promijeniti atmosferu interijera, dajući mu ugodan i topao karakter. Kako odabrati lampe u boho stilu?

  • Sjenila – odaberite lampe sa sjenilima od ratana, bambusa ili tkanine. Prirodni materijali će interijeru dodati organski i ugodan izgled.
  • Vijenci – svijetleći vijenci okačeni na zidove, oko prozora ili iznad kreveta unijet će čarobnu atmosferu u interijer. Možete ih objesiti i vani, stvarajući ambijentalno osvjetljenje na terasi ili u vrtu.
  • Lampioni – metalni ili drveni lampioni ispunjeni svijećama dat će interijeru romantičan i ugodan karakter. Lampione možete postaviti na pod, police ili prozorske klupice, stvarajući tople i atmosferske svjetlosne tačke.

Boho slike – umjetnost u vašem domu

Različite vrste boho slika sjajan su način da personalizujete prostor. Mogu prikazivati apstraktne uzorke, biljne motive ili etničke scene, dodajući prostoru umjetnički karakter. Prilikom odabira boho slika obratite pažnju na okvire i birajte one od prirodnih materijala, poput drveta ili bambusa. Ne morate se ograničiti na pojedinačne slike! Napravite zidne galerije raznih postera i fotografija. Miješanje formata i stilova stvara dinamičan i zanimljiv izgled koji je bit boho stila.

Tepisi, deke i zavjese – tekstil koji stvara ugođaj

Odaberite prostirke s orijentalnim uzorcima ili tkane od prirodnih vlakana kao što su vuna ili pamuk. Tepisi u boho stilu često su šareni i sa uzorcima, dodajući toplinu i udobnost interijeru. Lagane i prozračne čipkaste zavjese, lanene zavjese i navlake sa šarenim uzorcima odličan su način da upotpunite aranžman u boho stilu. Ne zaboravite ni deke sa uzorcima koje možete prebaciti preko naslona kauča ili staviti na policu stolića i posegnuti za njima kada zahladi.

Provjerite koje deke i prekrivači se nalaze u trenutnoj Pepco ponudi.

Boho stil u interijerima savršeno je rješenje za one koji cijene slobodu, kreativnost i eklekticizam. Bez obzira da li svoju spavaću ili dnevnu sobu uređujete u boho stilu, ne zaboravite koristiti prirodne materijale, razne uzorke i boje, te osobne akcente – mnoge od njih možete pronaći po atraktivnim cijenama u Pepco prodavnicama. Zahvaljujući tome, stvorit ćete prostor koji će biti funkcionalan, pun života i karaktera.