Spisak sadržaja:

  1. Odakle tradicija kićenja jelke?
  2. Koju jelku izabrati?
  3. Kako okititi jelku i koje ukrase izabrati?
  4. Koje ukrase izabrati?
  5. Kojim redoslijedom kititi jelku?
  6. Najmoderniji trendovi u kićenju jelke za 2024. godinu
  7. Kako moderno okititi jelku?
  8. Kako bajkovito ukrasiti jelku?
  9. Kako okititi malu jelku? Izaberite providne praznične ukrase
  10. Kako ukrasiti jelku u klasičnim interijerima? Izaberite crveno!
  11. Koji je optimalan redoslijed kićenja jelke?
  12. Koje lampice za jelku odabrati?
  13. Koliko lampica izabrati prema visini jelke?
  14. Kada okititi jelku?
  15. Kako izabrati najbolje ukrase za jelku po povoljnoj cijeni

Kićenje jelke jedna je od najljepših prazničnih tradicija. Posebna je radost kada to radi cijela porodica, a praznične kuglice i ukrasi se prenose s generacije na generaciju.

No, osjetljivi i nježni ukrasi za jelku se, nažalost, ponekad pokvare ili je zalihe šljokica potrebno dopuniti. Srećom, u Pepcu možete kupiti prelijepe ukrase za jelku, po atraktivnim cijenama. Ne samo za domove kojima ukrasa ponestaju, već i za one u kojima tradicija kićenja jelke tek počinje.

Odakle tradicija kićenja jelke?

Jeste li se ikada pitali zašto kitimo jelku? Ovo nije navika koja je poznata stotinama godina, nego tradicija koja je u naše krajeve došla na prelazu iz 18. u 19. stoljeće iz Njemačke. U početku se drveće kitilo samo u gradovima, a kasnije i u seoskim kolibama na način da su grane bora, smreke ili jele visile okačene sa stropa i bivale ukrašene narodnim odnosno ručno rađenim ukrasima. S obzirom na to da običaj kićenja jelke potiče iz paganskih obreda, nije brzo stekao naklonost vlasti. Danas je, ipak, teško zamisliti praznike bez jelke.

Koju jelku izabrati?

Tradicija ukrašavanja jelke širom svijeta povezana je s kićenjem četinara, koji simboliziraju ponovno rođenje života. Iz tog razloga, najbolji izbor su smreka, jela i bor. Međutim, izbor se odnosi i na to da li treba biti prirodno ili umjetno praznično drvce.

  • Prirodna jelka – zelena i mirisna. Asocira na šumu. Ako kupite verziju u saksiji, kasnije je možete posaditi u zemlju ili uzgajati u saksiji na balkonu.
  • Vještačka jelka – izrađena je, najčešće, od plastike. Može izgledati impresivno i traje decenijama. Nažalost, proces razlaganja će biti veoma dug, no s drudge strane, može se koristiti svake godine.

Bez obzira da li ćete se odlučiti za prirodnu ili umjetnu jelku, obavezno je ukrasite na odgovarajući način. Pokazat ćemo kako je ukrasiti jelku da bi bila impresivna i stvorila prazničnu atmosferu u vašem domu.

Kako okititi jelku i koje ukrase izabrati?

Kićenje jelke jedan je od najprijatnijih trenutaka kod priprema za Božić. Ovo je vrijeme kada se cijela porodica okuplja oko drveta kako bi ga ukrasila. Ali kako okititi jelku da izgleda elegantno? Koje ukrase izabrati?

Kako ukrasiti jelku na moderan način?

U ovom članku ćete pronaći sve potrebne informacije o ukrašavanju jelke. Pojasnit ćemo vam kako odabrati prave ukrase, kojim redoslijedom ih objesiti i kako napraviti jedinstven aranžman. Predstavit ćemo i najmodernije trendove u ukrašavanju jelki za 2024. godinu.

Koje ukrase izabrati?

Kod izbora ukrasa za jelku vrijedi se voditi sopstvenim  stilom i ukusom. Ako volite klasična rješenja, izaberite tradicionalne kuglice crvene, zlatne i zelene boje. Možete dodati i par drvenih ili slamnatih ukrasa, koji naglašavaju prirodni karakter jelke.

Ako želite da vaša jelka bude originalnija, izaberite ukrase netipičnih boja i oblika. Možete i izabrati glavnu temu, naprimjer skandinavska, rustikalna ili glamurozna jelka.

Kojim redoslijedom kititi jelku?

Kićenje jelke najbolje je početi od vješanja lampica, zahvaljujući kojima se ukrasi bolje vide. Nakon toga možete objesiti najveće kuglice, a na kraju one najmanje, i nježnije. Takođe, vrijedi zapamtiti da ukrase objesite ravnomjerno preko cijele jelke. Izbjegavajte vješanje svih ukrasa na jedno mjesto.

Najmoderniji trendovi u kićenju jelke za 2024. godinu

Tražite ideju kako da ukrasite jelku na moderan način? Ili možda sanjate o jelci s klasičnim kuglicama, u duginim bojama? Pogledajte našu inspiraciju za jelku!

Ove godine u trendu su monohromatske jelke odnosno jelke ukrašene kuglicama jedne boje. Najmodernije boje su bijela, zlatna i srebrna.

Modni jednobojni bijeli i drveni ukrasi za jelku dostupni u Pepcu

Popularne su i jelke u prirodnom stilu ukrašene ukrasima od drveta, slame ili bora. Klasične jelke u crveno-zlatnoj boji, takođe, nikada ne izlaze iz mode.

Kako moderno okititi jelku?

Danas, u mnogim interijerima, vlada minimalizam te jednostavni i bezvremenski praznični ukrasi, koji se savršeno uklapaju u gotovo svaki interijer – uključujući skandinavske aranžmane, koji su i kod nas izuzetno moderni. Stoga, u Pepcu ne nedostaje kuglica, privjesaka i lampica koji savršeno pristaju uz minimalističku jelku. Ukrasi uključuju, ne samo okrugle kuglice, već i ptice, cvjetove lotosa, ledenice s dijamantima i raznobojne praznične lampice.

U asketskim interijerima često vladaju svjetle boje – prije svega bijela. Kako okititi bijelu jelku ili kako okititi jelku u bijelu boju, da se uklapa u takav interijer? Jednostavno je: odaberite samo bijele i eventualno srebrne ukrase. Grane drveća možete poprskati i snježnim sprejom.

Kako bajkovito ukrasiti jelku?

Motiv jednoroga okupirao je svijet, i to ne samo dječiji. I odrasli vole mitske ponije s rogovima. Popularnost dodataka, odjeće i proizvoda za uređenje doma s jednorozima dovela je do toga da su se pojavili čak i na ukrasima za jelku. U Pepcu možete kupiti suptilne kuglice za jelku s jednorogom bijele boje ili roza, s krilima. Mogu se dopuniti jednako lijepim setovima privjesaka u obliku srca, irvasa, pahuljica, kuglica posutih šljokicama i drugim prazničnim ukrasima. Neke su obogaćene rozim perlama.

Disney Miki Maus ukrasi za jelku iz Pepca

Kako okititi malu jelku? Izaberite providne praznične ukrase

Providni praznični ukrasi mogu se okačiti pored elegantnih zlatnih i srebrnih. No, najčešće ih biraju ljubitelji minimalizma. Ovi suptilni ukrasi savršeno izgledaju čak i na najmanjoj jelci. U Pepcu ćete pronaći okrugle kuglice, nježne zvijezde i prozračne anđele. Ove prelijepe male stvari će oduševiti vaše goste.

Kako ukrasiti jelku u klasičnim interijerima? Izaberite crveno!

Čak i ljubitelji klasičnih interijera će biti oduševljeni klasičnom crvenom bojom na jelci. Nijedna druga boja nije tako blisko povezana s praznicima. Pepco je pripremio kolekciju prazničnih ukrasa koji su prikladni za ukrašavanje stola, kamina ili prozora, pa posjetite prodavnicu i odaberite praznični ukras: snježnu kuglu, prazničnog vilenjaka, čarapu za poklone ili drugu LED dekoraciju koja će očarati svojom veselom bojom i tradicionalnom svečanim oblikom. Crveni su i ukrasi u obliku irvasa,, zvijezda i kuglica s prekrasnom mašnom.

Koji je optimalan redoslijed kićenja jelke?

Jelka s ukrasima u zlatnoj, srebrnoj i bijeloj boji.

Kod kićenja jelke vrijedi biti umjeren. Ne želite da bude preopterećena ukrasima. Znate li, onda, koji je najbolji redoslijed za ukrašavanje jelke? Ako je već stabilna na mjestu koje ste za nju odredili, možete početi ukrašavanje lampicama. To će omogućiti da ravnomjerno rasporedite lance sa svjetlima i stabilno ih montirate prije nego što objesite kuglice i druge ukrase. Najveći ukrasi trebaju biti okićeni na donjim granama jelke, a manji na gornjim. Na vrh jelke možete postaviti zvijezdu, šiljak ili drugi ukrasni element.

Možete, naravno, promijeniti redoslijed, ali dodavanje svjetla na samom kraju je prilično rizično – lako je oboriti i pokvariti staklene ukrase.

Pepco infografika kojim redoslijedom ukrasiti jelku

Koje lampice za jelku odabrati?

Kod izbora lampica za jelku valja obratiti pažnju na sljedeće:

  • Boja: lampice za jelku dolaze u mnogo različitih boja, od klasične bijele i tople bijele do šarenijih, poput crvene, zelene, plave ili žute. Izaberite boju lampica koja se najbolje uklapa u vaš interijer, ali i jelku.
  • Vrsta lampica: mogu biti klasične ili LED. LED lampice štede više energije i duže traju od klasičnih.
  • Dužina niza lampica: treba je prilagoditi visini jelke. Naprimjer, na jelku visine 180 cm, ide lanac lampica dužine oko 5 metara.
  • Broj lampica: broj lampica zavisi od vaših želja. Ako želite da vaša jelka bude jako osvijetljena, izaberite lanac s više lampica. Međutim, ako više volite suptilniji efekat, izaberite lanac s manje lampica.

Koliko lampica izabrati prema visini jelke?

Inače, na svaki metar visine jelke treba iskoristiti oko 300 lampica. To znači da je za jelku visine 180 cm potrebno oko 540 lampica.

Ako imate jelku visine 180 cm, možete odabrati LED traku dugu 5 metara sa 540 lampica. Takav niz lampica će biti dovoljan da dobro osvijetli jelku i stvori praznično raspoloženje.

Kada okititi jelku?

U skladu s tradicijom, jelka se kiti tek u posljednjoj sedmici 12. mjeseca, no za mnoge je taj period pun obaveza i i pripreme prazničnih trpeza. Zato, ne postoji pravilo koje definiše kada treba kititi jelku – to je lijepa praznična tradicija, a ne obaveza koja se mora obaviti na određeni datum.

Tradicija kićenja jelke s cijelom porodicom je izuzetno lijepa zbog vremena koje se može provesti zajedno i bez žurbe okačiti svoje omiljene ukrase na grane jelke.

Ukrasi za jelku: kuglice, zvijezde i privjesci

Kako izabrati najbolje ukrase za jelku po povoljnoj cijeni

Praznično ludilo boja, oblika i šara ili jedna dominantna boja i motiv? Mišljenja o ovoj temi su podijeljena: jedni više vole šarmantnu kombinaciju, drugi više vole mirnu i urednu kompoziciju. Gotovi setovi ukrasa za jelku u Pepcu, sastavljeni su prema određenom ključu boja, te se sviđaju svima. Mogu biti i vodeći motiv, a i dopuna raznovrsnijoj dekoraciji jelke.

  • Izaberite komplete ukrasa za jelku iz Pepca, a umjesto pojedinačnih kuglica i privjesaka, možete se odlučiti za kupovinu kompleta. Gotovi setovi Pepco ukrasa za jelku sastavljeni su prema određenom ključu boja. Savršeno će ukrasiti svaku jelku i ne koštaju mnogo!
  • Ako želite, kupite pojedinačne kuglice i druge ukrase – u Pepcu postoji mnogo mogućnosti i široka paleta ukrasa u raznim bojama i stilovima. Naći ćete privjeske glamurozne estetike – naprimjer, u obliku pahuljica ili ledenica. Nudimo i rustikalne ukrase – naprimjer drvene irvase i gnome. Imamo i najmodernije kuglice sa šljokicama, plišom i jakim bojama.
  • Ne znate šta izabrati? Posjetite svoju Pepco prodavnicu da vidite naš asortiman ukrasa za jelku i izaberite ukrase koji će vam donijeti najviše radosti.

Želimo vam samo lijepe porodične trenutke uz prekrasno okićenu jelku!