Spisak sadržaja:

  1. Jesenski ukrasi na prozorskoj klupici
  2. Jesenski ukrasi za stol
  3. Ideje za jesensko uređenje dnevne i spavaće sobe
  4. Jesenski ukrasi za okućnicu
  5. Sažetak

Jesen je vrijeme kada nam priroda daruje jedinstveno bogatstvo boja i uzoraka. Idealan je trenutak da u svoj dom unesete tople i ugodne ukrase koji odražavaju ljepotu ovog godišnjeg doba. Od ukrasa na prozorskoj klupici, preko atmosferskih tekstila, do ukrasa za okućnicu… Evo nekoliko inspirativnih ideja koje će vam pomoći u  stvaranju jesenskog ugođaja u svakom dijelu vaše kuće.

Jesenski ukrasi na prozorskoj klupici

Unutrašnje prozorske klupice savršeno su mjesto za izlaganje sezonskih ukrasa. Jesenski ukrasi na prozorskoj klupici mogu biti jednostavni ili efektni, ovisno o vašem stilu i raspoloživom prostoru.

Šta možete staviti na prozorsku klupicu?

  • Bundeva – male bundeve raznih boja i oblika klasičan su element jesenskih ukrasa.
  • Staklene posude sa žirevima, kestenima i grančicama šarenog lišća – odaberite staklene posude različitih visina i napunite ih “darovima jeseni”. Od grančica i lišća možete napraviti jesenski buket.
  • Svijeće i svijećnjaci – stavite na klupicu nekoliko mirisnih svijeća u toplim nijansama boja, kao što su narandžasta, smeđa ili bordo. Možete ih postaviti na ukrasne stalke ili staviti u lampione ili lijepe svijećnjake.
  • Biljke – odaberite biljke u saksijama koje cvjetaju u jesen, poput vrijeska ili ukrasnih trava. Dodajte saksije u prirodnim bojama kako biste naglasili jesenski karakter uređenja.

Jesenski ukrasi za stol

Jesenska kuhinja dekorisana suhim lišćem, bundevom i cvijećem

Budući da je stol glavna tačka mnogih kućanskih poslova, vrijedi se pobrinuti za njegov jesenski izgled. Jesenski stolni ukrasi mogu dodati toplinu i udobnost tokom obroka i porodičnih okupljanja.

Šta možete staviti na stol?

  • Ukrasni buket– napravite buket od sezonskog lišća, grančica i šišarki. U njega možete dodati male bundeve, sušeno voće i svijeće. Stavite ga na sredinu stola.
  • Stolnjaci i salvete – birajte tekstil u jesenskim bojama kao što su tople smeđe, narandžaste, crvene i zlatne. Nadstolnjaci i salvete u ovim bojama naglasit će jesenski ugođaj.
  • Zdjelice s jesenskim delicijama – na stol stavite zdjelice sa sezonskim voćem poput jabuka, krušaka i orašastih plodova. Oni ne samo da će dodati boju, već i unijeti prirodni element u dekoraciju.

Ideje za jesensko uređenje dnevne i spavaće sobe

Jesen je vrijeme kada dani postaju kraći, a večeri svježije, stoga se vrijedi pobrinuti za ugodnu atmosferu u kući. Tekstil kao što su deke, pokrivači i jastučnice, mogu biti praktični jesenski ukrasi koji će promijeniti interijer dnevne i spavaće sobe, unoseći toplinu i udobnost u interijer.

Deke su osnovni element jesenske dekoracije. U dnevnom boravku se mogu stilski rasporediti na kauč ili fotelju, spremne da se umotaju u hladne večeri. Birajte deke od mekanih, ugodnih materijala poput vune, flisa ili debelog pamučnog tkanja. Boje koje dominiraju u jesen su nijanse smeđe, narandžaste, crvene i zlatne.

Prekrivači su još jedan element koji će savršeno funkcionisati i u dnevnoj i spavaćoj sobi. Mogu se postaviti na krevet u spavaćoj sobi ili na sofu u dnevnoj sobi, stvarajući osjećaj luksuza i udobnosti u jesenskom izdanju. Prekrivači mogu biti i praktičan dodatak – štite namještaj od prljavštine i trošenja, a ujedno interijeru daju karakter. Pri odabiru prekrivača pripazite na materijale i uzorke – debeli, tkani prekrivači u jesenskim bojama ili s motivima lišća bit će savršen izbor.

Jastučnice su mali, ali značajan ukrasni element koji se lako mijenja ovisno o godišnjem dobu. U jesen se isplati birati jastučnice od prirodnih materijala, poput lana, pamuka ili vune, koji će interijeru dodati toplu i ugodnu atmosferu. Jastučnice mogu biti različitih tekstura – od glatkih, preko izvezenih, do ukrašenih resicama ili dugmadima. Uzorci inspirisani prirodom poput lišća, drveća ili životinja savršeno će nadopuniti jesenske aranžmane.

Nemate ideju kako ukrasiti kuću u jesen? Inspirišite se Pepco dekoracijama

Pepco infografika o jesenskim dekoracijama

Jesenski ukrasi za okućnicu

Ukrasi za okućnicu mogu značajno utjecati na izgled cijele kuće, unoseći jesenski ugođaj već od samog ulaza.

  • Vijenac za vrata – možete ga napraviti sami od grana, lišća, šišarki, žira i malih bundeva ili kupiti gotov vijenac. Ovo je klasičan jesenski ukras za vrata!
  • Aranžiranje bundeva – rasporedite bundeve različitih veličina i boja po stepenicama, oko ulaznih vrata ili na trijem. Dodajte im nekoliko posuda s vrijeskom ili hrizantemom.
  • Lampe i lampioni – stavite nekoliko lampi ili lampiona sa svijećama ispred vrata. Stvoriti će ugodnu i toplu atmosferu.
  • Rasvjetaokačite LED rasvjetu toplih boja na drveće i grmlje ispred kuće. Također možete postaviti solarne lampe duž staze koja vodi do vaše kuće.
  • Tepih dobrodošlice – standardni otirač zamijenite onim s motivom jeseni. To može biti uzorak s lišćem, bundevama ili toplim jesenskim bojama.

Sažetak

Jesenski ukrasi odličan su način da u svoj dom unesete toplinu i udobnost. Bilo da se radi o jesenskim ukrasima za prozorsku klupicu, stol, ispred vrata ili ispred kuće, ideje za jesenske ukrase omogućavaju kreativne i lijepe aranžmane koji će goditi oku tokom cijele jeseni. Sve naše ponude po atraktivnim cijenama pronaći ćete u Pepco prodavnicama! Ne zaboravite da je najvažnije da ukrasi odražavaju vaš stil i dodaju sjaj i toplinu vašem domu!