Spisak sadržaja:

  1. Isplanirajte zabavu baby shower korak po korak 
  2. Pokloni za baby shower – pokloni za bebu i pokloni za mamu
  3. Praktični pokloni za dijete 
  4. Pokloni za buduću mamu
  5. DIY pokloni - darovi od srca
  6. Iskustva i uspomene na poklon

U početku, baby shower bila je prilika za pružanje podrške i savjeta budućim majkama, posebno u vrijeme kada informacije o temama vezanim za majčinstvo nisu bile tako lako dostupne kao danas. Tokom godina, baby shower zabava je evoluirala u svečaniji i radosniji događaj. Trenutno je to prilika ne samo za razmjenu savjeta i iskustava, već prije svega da slobodno proslavimo radosno iščekivanje novog člana porodice. 

Isplanirajte zabavu baby shower korak po korak 

Baby shower najčešće organizuju sestre, prijateljice i kolege žene koja čeka dijete. Idealno vrijeme za organizaciju baby shower je obično posljednje tromjesečje trudnoće (oko 7-8 mjeseci trudnoće), kada se buduća majka još osjeća ugodno, ali je rođenje bebe sasvim blizu. 

Kako organizovati takvu zabavu i koje poklone pokloniti budućoj majci? Hajde da proverimo!

  • Mjesto prijema – uzmite u obzir broj gostiju i sklonosti buduće majke. Baby shower se može održati u ugodnoj, domaćoj atmosferi ili malo elegantnijoj i formalnijoj, u iznajmljenom prostoru, kafiću ili restoranu.
  • Glavna tema zabave – možete se inspirirati omiljenim stvarima, bojama ili aktivnostima buduće majke ili odabrati klasične dječje motive. Najpopularniji motivi su plave i roze boje te cvjetni motivi. Odabir određene teme pomoći će vam da uskladite dekoracije, pozivnice i jelovnike. 
  • Pozivnice treba da odražavaju atmosferu zabave i da sadrže sve potrebne informacije: datum, mjesto, vrijeme i informacije o svim posebnim željama u vezi sa poklonima. Možete birati papirnate ili elektronske pozivnice, u zavisnosti od vaših preferencija i nivoa intimnosti sa učesnicima zabave.
  • Dekoracije treba da budu u skladu sa odabranom temom. Možete se odlučiti za kupovinu gotovih ukrasa ili ih sami pripremiti, što će zabavi dodati lični karakter. 
  • Jelovnik za beby shower treba da bude lagan i lak za jelo u društvu. Naručite catering ili se inspirirajte receptima za mini grickalice, npr. sendviče, tortilje, voćne ražnjiće i slatkiše kao što su kolačići i kremasti deserti u malim šoljicama. Na Baby Shower se ne služi alkohol – birajte svježe sokove, biljne čajeve i aromatizirane kafe. Kada planirate jelovnik, ne zaboravite uključiti opcije za vegetarijance, vegane i osobe s alergijama na hranu.

Sastavni dio baby shower su sve vrste zabave i izazova. Igre poput pogađanja imena bebe, oblačenja lutke na vrijeme ili stvaranja smiješnih pjesama o majčinstvu su odlične.

Ako su među vašim gostima iskusne majke, sigurno će poželjeti podijeliti svoja razmišljanja o majčinstvu – rezervišite vrijeme za to. Takođe bi bilo dobro napraviti knjigu savjeta za buduću majku… ne nužno ozbiljno! 

Pokloni za baby shower – pokloni za bebu i pokloni za mamu

Odabir poklona za baby shower je odlična prilika da pokažete budućoj majci koliko vam je važna. Evo nekoliko ideja za poklone, koje uključuju ne samo praktične, pribor za bebu,već i poklone i suvenire darovane od srca.

Pepco infografika baby shower

Praktični pokloni za dijete 

Pokloni iz ove kategorije su uvijek dobrodošli, posebno kada pripremaju buduće roditelje za dolazak novog člana porodice i mogu im olakšati brigu o bebi. 

  • Set za njegu novorođenčeta – sadrži delikatnu kozmetiku, termometar za kupanje, mekane peškire.
  • Ekološke pelene za višekratnu upotrebu – izrađene od visokokvalitetnih materijala, nježne i sigurne za kožu i ekološki prihvatljive
  • Nosiljka ili marama za nošenje novorođenčeta – pomaže od prvih dana bebinog života, olakšavajući brigu o bebi.
  • Igračke za djecu – vrijedi odabrati igračke za bebe one koje stimuliraju i podržavaju razvoj mališana, kao što su mekana senzorna knjiga, senzorni blokovi, grizalice ili zvečke. 

Pokloni za buduću mamu

Trudnica se smiješi i gleda u šarene balone za baby shower

Baby shower nije samo prilika za proslavu predstojećeg rođenja djeteta, već i trenutak za brigu o budućoj majci. 

  • SPA- pružiće budućoj majci trenutak opuštanja i odmora, koji će pomoći da se pripremi za period pun izazova.
  • Elegantna torba za dječji pribor – funkcionalna i moderna u isto vrijeme. Možete kupiti jedan od top modela iz ove kategorije (npr. sa velikim natpisom “mama”) ili odlučiti naručiti personaliziranu torbu. 
  • Knjige o majčinstvu – pune praktičnih savjeta i savjeta o brizi o djetetu. 

DIY pokloni – darovi od srca

Ručno rađeni pokloni imaju lični i jedinstven karakter. Koji poklon možete sami pripremiti?

  • Ručno rađeni džemperi, kape, čarapice – ručno rađena odjeća za bebe, od mekane i za kožu bezbedne pređe (npr. pamuk ili merino).
  • Album za dijete – personalizovani album u koji će majka moći sačuvati važne trenutke i uspomene.
  • Heklane igračke – mekane, sigurne i rađene s ljubavlju, bit će lijep i unikatan poklon.

Iskustva i uspomene na poklon

Pokloni iz ove kategorije su odličan način da budućim roditeljima poklonite nezaboravne uspomene ili vrijedne vještine. Univerzalna ideja za poklon za baby shower je vaučer za foto sesiju za trudnicu. Također možete odlučiti da svojim roditeljima održite kurs prve pomoći ili da pozovete na seriju webinara posvećenih brizi i odgoju. Koja je vaša ideja za baby shower?