Spisak sadržaja:

  1. Kako urediti dječju sobu?
  2. Uredna dječja soba – pospremanje igračaka bez tajni
  3. Kako urediti sobu za aktivno dijete?
  4. Mala dječja soba – veliki izazov 
  5. Rasvjeta u dječjoj sobi
  6. Dekoracije – dajte dječjoj sobi individualan karakter

Jedan od najvećih snova iz djetinjstva je imati svoju sobu u kojoj se može sakriti od cijelog svijeta i      doživjeti nesvakidašnje avanture uz zabavu ili ugodan odmor i opuštanje. Uređenje dječje sobe ne mora biti veliki logistički ili financijski izazov – otkrivamo vam kako urediti dječju sobu i na šta      obratiti pažnju kako biste dobili prostor stvoren za učenje i igru.

Kako urediti dječju sobu?

Dizajn dječje sobe može se povjeriti profesionalcima, ali ovo je skupo rješenje. Sjajan učinak možete postići vlastitim trudom – samo potražite inspiraciju na internetu i uskladite dizajn interijera s dobi i interesima djeteta.

Uređenje dječje sobe treba započeti mjerenjem           prostora, procjenom proračuna za tu namjenu te odabirom željenih boja i estetike. Ako interijer to zahtijeva, treba ga osvježiti (npr. bojom ili tapetama), a zatim krenuti s opremanjem. Ne zaboravite da je sigurnost važnija od estetike, stoga uvijek birajte namještaj i dodatke primjerene dobi djeteta

Koji namještaj ne smije nedostajati u dječjoj sobi?

  • Udoban krevet – za malo dijete isplati se kupiti krevet za jednu osobu pune veličine. Opremate li vrlo malu dječju sobu, razmislite o krevetu na rasklapanje ili modelu “raste s djetetom”. 
  • Ormari – zatvoreni za odjeću i police za knjige i igračke.
  • Stol ili radni stol – čak i ako vaše dijete još nije u školi, potrebno mu je mjesto za sjedenje i crtanje ili bojanje.

Stolica – ergonomska i prilagođena leđima djeteta, tako da mu je u svakom trenutku udobno.Broj opreme i namještaja u dječjoj sobi ne mora biti velik – pogotovo ako se radi o maloj dječjoj sobi. Ostavite prostora za kreativnu igru.

Pepco infografika o uređenju dječje sobe

Uredna dječja soba – pospremanje igračaka bez tajni

Jedan od najvećih izazova s ​​kojima se suočavaju roditelji male djece i tinejdžera je naučiti svoju djecu da svoju sobu održavaju urednom. Želite li da ovaj prostor bude manje haotičan, odaberite nekoliko provjerenih rješenja koja će vam olakšati učenje i spremanje vašeg blaga.

  • Kupite kutije za igračke – to mogu biti posebne posude za namještaj ili zatvorene plastične ili kartonske kutije. Takve elemente koji pružaju udoban prostor za skladištenje i organizaciju      možete pronaći u Pepcu. 
  • Broj i vrstu namještaja uskladite s djetetovim potrebama –  ne ono što je moderno, već ono što je praktično. Voli li vaše dijete čitati knjige? Za njihovo pohranjivanje      potrebno je      mnogo polica! 
  • Neiskorištene igračke stavljajte u kutije – ne mora sve biti na vrhu i uvijek pri ruci. Ako vaše dijete rijetko poseže za      određenim igračkama ili se s njima uopće ne igra, vrijeme je da ih sakrijete. 

Organizovanje knjiga, bezbrojnih igračaka, omiljenih plišanih životinja, igara, suvenira i pribora za slikanje i crtanje može biti pravi izazov. Srećom, pravilno odabran namještaj i dodaci za pohranu iz Pepca pomoći će vam u ovom zadatku. 

Kako urediti sobu za aktivno dijete?

     Uređenje prostora za dijete koje voli crtati ili čitati knjige čini se jednostavno, pogotovo u poređenju s uređenjem sobe za dijete koje je puno energije. 

Šta bi moglo biti korisno?

  • Krevet s merdevinama i toboganom –      postoji mnogo opcija i varijanti takvih komada namještaja
  • Zidne merdevine po kojima se vaše dijete može penjati. Ne zaboravite staviti mali madrac      odmah pored njega radi sigurnosti.
  • Mekani tepih –      dijete će na njemu moći vježbati salto, plesati ili skakati.

Što je soba za aktivno dijete veća, to bolje, ali i na nekoliko ili deset kvadratnih metara možete urediti prostor baš za  energičnu igru. 

Mala dječja soba – veliki izazov 

Šarena dječja soba

Uređenje male sobe za dijete može se činiti vrlo teškim, ali čak iu malom prostoru možete stvoriti udoban i estetski interijer. Sve što trebate uraditi je odabrati pravu boju laka, prostran i uredan namještaj te na nekoliko provjerenih metoda      iskoristiti bogatu Pepco ponudu    

U maloj dječjoj sobi pronaći ćete:

  • Svijetle boje – takve boje vizualno povećavaju prostor. Birajte svijetle nijanse zidova i namještaja u nježnim bojama. 
  • Višenamjenska ili sklopiva rješenja – kada uređujete malu sobu za djevojčicu, možete postaviti toaletni stolić sa skrivenim ogledalom na vrhu, koji se može koristiti i kao radni stol.
  • Plitki namještaj – lako možete kupiti komode, police ili ormare s manjom dubinom od standardne. Omogućit će vam praktično pohranjivanje igračaka i neće zauzeti puno prostora. 

     Prilikom uređenja dječje sobe ne zaboravite uzeti u obzir njegov ukus. Naravno, soba za djevojčice ne mora biti u rozim nijansama, a uređenje sobe za dječaka ne mora nužno biti vezano uz nogomet ili svemirske brodove. Nemojte se voditi stereotipima, već stvarnim interesima vašeg djeteta.

Rasvjeta u dječjoj sobi

Vrlo važan element opreme dječje sobe je odgovarajuća rasvjeta, prilagođena njegovom uzrastu. U različitim      razdobljima djetetovog života potrebna je različita snaga svjetla i njegovo različito mjesto. 

  • U sobi novorođenčeta i višemjesečne bebe najbolje će pristajati sijalice slabije snage i noćne lampe prigušenih i prijateljskih boja, koje će se savršeno uklopiti sa ostalim elementima opreme. 
  • U sobi starijeg mališana i aktivnog predškolca svakako je najvažnija funkcija je gornje svjetlo, te reflektori i lampe koje možete      paliti dok crtate ili rješavate zagonetke.
  • Kada vaše dijete dođe u školsku dob i počne sve više vremena provoditi za svojim stolom, trebali biste koristiti i stolnu lampu

Vrijedi osigurati nekoliko izvora svjetlosti u prostoriji koji će optički povećati mali prostor.

Dekoracije – dajte dječjoj sobi individualan karakter

Neophodan element svake dječje sobe su razni dodaci i ukrasi koji često izražavaju djetetove trenutne interese i strasti. Ovi predmeti daju sobi individualan, jedinstven karakter.      Nekada su dječje igračke i dekoracije za sobe za dječake i djevojčice bile specijalnost Pepca. 

Da biste dječjoj sobi dali individualan karakter, odaberite:

Sve ove artikle pronaći ćete u Pepcu po izvrsnim cijenama koje će vam omogućiti da uredite dječju sobu bez narušavanja kućnog budžeta, s ukusom i punim komforom.