Spisak sadržaja:

  1. Kako upakovati praznične poklone?
  2. Načini kreativnog pakovanja poklona
  3. Kako na lak i estetski način upakovati poklone?
  4. Kako upakovati poklon netipičnog oblika i dimenzija?
  5. Kako upakovati za praznike posteljinu, šolju ili svijeće?

Praznici predstavljaju period kada poklanjamo. Želimo da pokloni budu, ne samo lijepi i praktični, već i lijepo upakovani. Uostalom, to je prva stvar koju vidimo kada dobijemo poklon, zar ne? Stoga, kako umotati praznične poklone i ostaviti dobar utisak? Pogledajte naše savjete!

Kako upakovati praznične poklone?

Koji je najuzbudljiviji trenutak praznika? Odgovor može biti samo jedan: vrijeme kada zavirujemo ispod jelke i otvaramo poklone! Kako bi dodatno potaknuli radoznalost najmilijih i donijeli im još više radosti u prazničnom periodu, vrijedi posvetiti pažnju pakovanju poklona. Vrećica, poklon – kutija ili možda ukrasni papir i šarene trake? U Pepcu vas čeka širok asortiman pribora za pakovanje poklona. Provjerite koji od njih su za vas najbolji!

Umotavanje poklona u papir za pakovanje.

Načini kreativnog pakovanja poklona

Lijepo upakovati poklon za praznike nije samo stvar estetike. To je i način da izrazimo svoju brigu i pažnju osobi koja prima poklon. Kada dobijemo poklon koji je lijepo upakovan, imamo utisak da mu je osoba koja ga je odabrala posvetila mnogo vremena i pažnje. To poklon čini posebnijim i čini nas još sretnijim.

Pakovanje prazničnih poklona za osobe koje volimo je, za mnoge od nas, jedan od najljepših perioda pripreme za praznike. Obično se koriste makaze, ljepljiva traka i razni pribor. U Pepcu ćete pronaći mnogo korisnih materijala za pakovanje, a posebno:

  • Papir za pakovanje – vrlo korisno za pakovanje predmeta pravilnog oblika (naprimjer, knjige, kutije za kozmetiku ili društvene igre). Međutim, umotavanje poklona u ukrasni papir traje neko vrijeme. Potrebne su i makaze i ljepljiva traka.
  • Vrećice – spremne za vaše poklone! Vrijedi posegnuti za poklon – vrećicama kada nemate puno vremena. Samo stavite poklon u nju i to je sve.
  • Ukrasne kutije za poklone – isto zanimljiva i praktična opcija kao i vrećica za poklone. Poklon – kutije koje ćete pronaći u Pepco asortimanu su izdržljive, elegantne i dostupne u širokom rasponu veličina koje su dostupne na izbor. Važno je da se Pepco kutija za poklon može i poslije praznika koristiti na mnogo načina – naprimjer, za čuvanje malih predmeta.
  • Tanki papir u boji – iako ga neki ljudi povezuju sa školskim likovnim radovima, može biti odličan materijal za umotavanje poklona. Savršen je čak i kada imate predmet nepravilnog oblika – samo ga umotajte u papir i zavežite elegantnom trakom.
  • Trake, konopci, mašnice i drugi ukrasi – teško je zamisliti kreativno pakovanje poklona bez upotrebe ovih detalja. Suptilna mašna ili traka upotpunit će prekrasno pakovanje.

Možete razmisliti i o dodatnim ukrasima za poklon-pakete. U ovoj ulozi dobro će se uklopiti štapići cimeta, sušene kriške narandže ili svježe grančice smreke.

Materijali za umotavanje poklona: papir za umotavanje, kanap, makaze i pribor.

Kako na lak i estetski način upakovati poklone?

Nije tako teško kao što se čini. Pridržavajte se nekoliko pravila i vaši pokloni će biti upakovani kreativno, estetski i bez problema.

  • Odaberite odgovarajuću veličinu papira ili poklon – vrećice. Poklon treba pažljivo umotati u papir, ali ne previše labavo.
  • Uvjerite se da je vaš poklon sigurno umotan. Zaštitte ga od oštećenja, npr. papirom ili folijom.
  • Dekoracije treba da budu usklađene s vrstom poklona i prilikom. Izbjegavajte prevelike i blistave ukrase koji mogu odvratiti pažnju od samog poklona.

Ako nemate vremena ili niste sigurni da  su vaše vještine dovoljne da lijepo upakujete poklon pomoću ukrasnog papira, imamo za vas jednostavno rješenje. U Pepcovoj ponudi pronaći ćete širok izbor ukrasnih poklon – kutija i vrećica raznih oblika i veličina!

Pepco infografika: kako zamotati poklon za praznike.

Kako upakovati poklon netipičnog oblika i dimenzija?

Neki pokloni zahtijevaju više kreativnosti prilikom pakovanja. To se posebno odnosi na velike i predmete nepravilnog oblika. Kako se nositi s njima? Ne brinite, to je lako:

  • Za poklone neobičnog oblika možete iskoristiti papir za pakovanje, foliju ili tanki papir u boji. Ove materijale možete jednostavno izrezati na veličinu ili kreativno umotati poklone.
  • Velike predmete najlakše je staviti u vrećice za pakovanje ili uzeti veliku kutiju za poklone.
  • Ako želite poklon učiniti ekološki prihvatljivim, možete koristiti reciklirane materijale. Za umotavanje poklona možete koristiti stare novine, kartonske kutije ili papirne vrećice.

Kako upakovati za praznike posteljinu, šolju ili svijeće?

Praznična posteljina iz Pepca kao poklon za dijete uz prazničnu poklon šolju s motivom Miki Mausa.

Posteljina je praktičan i elegantan poklon koji je savršen za svaku priliku, pa tako i za praznike. Za umotavanje posteljine vrijedi odabrati odgovarajući papir za umotavanje. Papir treba biti dovoljno veliki da bi pokrio cijelu posteljinu. Takođe, može se koristiti sivi poklon papir s dodacima kao što su grančice, kuglice ili salvete. Posteljina se može upakovati na klasičan način, slaganjem na kocku i omotavanjem papirom. Ona može i da se zapakuje u kutiju za poklon.

Ako šolja ima zanimljiv uzorak, vrijedi ga naglasiti, naprimjer, umotati nju u papir iste boje ili uzorka. Ako je napravljen od osjetljivog materijala, naprimjer porculana, treba ga dodatno osigurati od oštećenja stavljanjem u kartonsku kutiju.

Za umotavanje svijeće potrebno je izabrati odgovarajući papir za umotavanje. Papir bi trebao biti dovoljno velik da pokrije cijelu svijeću. Svijeća se može pakovati na klasičan način, savijanjem na kockice i umotavanjem u papir. Ona može i da se zapakuje u kutiju za poklon.

Papir za umotavanje prazničnih poklona, traka i pribor za umotavanje.

Bez obzira koju vrstu ambalaže odaberemo, treba voditi računa o ličnom dodiru. Uz poklon možete dodati čestitku ili posvetu. Pakovanje poklona nije samo način da se poklon zaštiti od oštećenja, nego i izraz brige i pažnje prema osobi kojoj poklon dajemo. Izborom odgovarajuće metode pakiranja i materijala možete kreirati poklon koji će biti, ne samo praktičan, već i lijep i jedinstven.

U Pepcu ćete pronaći sve potrebne materijale za umotavanje poklona!